Semințe cu suflet în inima Sibiului

Semințe cu suflet în inima Sibiului

Fiecare sămânță are un suflet, sunt de părere membrii unui grup de producători din toată țara, care se întâlnesc primăvara și toamna pentru a face schimb de semințe și a le oferi gratuit celor interesați să cultive soiuri românești în propria grădină.

Din Cluj, Prahova, Argeș sau Buzău, membrii inițiativei „Semințe cu suflet” au ajuns, ieri, pentru a treia oară la Sibiu, la târgul organizat în curtea Bastionului Soldisch din Complexul Național Muzeal ASTRA. „Sprijinim cât mai multe inițiative care sunt apropiate de viața tradițională, viața satului dinainte. Acesta este un obicei împământenit să-ți alegi care sunt cele mai bune plante și legume, să le păstrezi semințele și să le dai apropiaților„, a explicat muzeograful Mihaela Gherghel.

Sibienii sunt interesați să trăiască sănătos, așa că doar două ore le-au trebuit producătorilor ca să-și golească tarabele.

„Am venit cu mare drag la piața de la Sibiu. Ne bucurăm foarte mult că a fost multă lume și cu mare drag le dăruim totul. Noi promovăm semințele autohtone și ne dorim ca oamenii să le cultive, să le înmulțească și să le dăruiască mai departe. Cred că este foarte bine pentru toată lumea. Fiecare sămânță are un suflet, fiecare sufletist o dăruiește din suflet și ne dorim cât mai multe să dureze aceste piețe. Am mai fost o dată la Sibiu, ne-a plăcut foarte mult și credem că vom mai reveni”, a mărturisit Maria Cioica, din județul Cluj.

Evenimentul a dat startul programului „Târgul de țară” al Muzeului ASTRA, care promite să dea roade bune și anul acesta.

„Primul eveniment este întâlnirea grupului ‘Semințe cu suflet’, care a venit cu multe soiuri de semințe, multe cunoștințe și multe sfaturi pe care să le dea grădinarilor din Sibiu. Aceștia din urmă au arătat un interes foarte mare. După două ore de împărțit milioane de semințe, tarabele sunt aproape goale. Le-au spus cum să le planteze, cum să aibă grijă de ele, pentru că, de la sămânță, prin trudă și muncă, trebuie să ajungem la hrana noastră pe care să o producem și noi, cât mai mult posibil local, pentru a proteja astfel mediul și a nu mai aduce hrană de la mii de kilometri depărtare. Avem și mulți producători din Sibiu care au adus plante și semințe, să fim un exemplu pentru ceilalți”, a adăugat Mihaela Gherghel.

Răspunde