Lăptișorul de matcă, un produs apicol de excepție

Lăptișorul de matcă, un produs apicol de excepție

Utilizarea lăptișorului de matcă singur sau asociat cu alte produse apicole, respectiv diverse produse naturale (extracte din plante medicinale, uleiuri esențiale ș.a), a deschis noi căi în profilaxia și în terapia diverselor afecțiuni.

Ladislau Rosenberg

Lăptișorul de matcă este folosit în tratamentul unor boli de nutriție și metabolism, cum sunt anorexia, adică lipsa poftei de mâncare, dar și în diabet zaharat, o afecțiune larg răspândită în rândul populației din România și în lume.

Folosirea lăptișorului de matcă în tratamentul adjuvant al unor afecțiuni cardiovasculare, determinate de ateroscleroză, este important dacă ținem cont că circa 60% din cetățenii acestei țări decedează în urma unor afecțiuni din această sferă.

În afecțiuni ORL, în literatura de specialitate sunt descrise rezultate favorabile în afecțiuni acute și mai ales cronice ale căilor respiratorii superioare, ca de exemplu: faringite, laringite, răgușeală, afonie ș.a.

Rezultate terapeutice importante a obținut apiterapia în tratamentul unor afecțiuni hepatice, datorită efectului regenerator al lăptișorului de matcă asupra celulelor hepatice, în special după infecții cu virus hepatic de tip A, dar și în tratamentul adjuvant al cirozei hepatice. O combinație foarte bună pentru tratamentul bolilor hepatice se poate face prin asocierea lăptișorului de matcă cu miere și polen sau păstură, când se obține un efect terapeutic cumulat al acestor produse.

Însă cele mai bune rezultate cu preparatele care conțin lăptișor de matcă le obținem în dereglări ale aparatului hormonal, atât la femei, cât și la bărbați. S-a constatat că acest produs apicol are un efect de optimizare a secreției de hormone tiroidieni, sexuali, dar și cei produși de glandele suprarenale.

În final, trebuie să scoatem în evidență efectul anti-aging al lăptișorului de matcă, atât de util în prevenirea îmbătrânirii precoce a organismului uman.

Răspunde