Darurile naturii! Calendarul sezonier al hranei în regiunea Sibiu

Darurile naturii! Calendarul sezonier al hranei în regiunea Sibiu

O dietă sănătoasă și sustenabilă ține cont de consumul de produse locale și de caracterul sezonier al acestor produse.

În județul Sibiu, din fericire, biodiversitatea mare și climatul propice ne ajută să avem produse proaspete aproape tot anul, astfel încât în orice anotimp putem găti mese variate cu ingrediente specifice regiunii noastre. Primăvara avem parte de urzici, ștevie, leurdă, salată, ridichi sau spanac, vara de căpșuni, cireșe, zmeură, castraveți sau fasole, toamna de cartofi, mere, struguri și varză, iar iarna de rădăcinoase, legume și fructe conservate.

Consumate la timpul lor, fructele și legumele sunt nu doar mai gustoase, ci și mai ieftine.

Manipularea, procesarea, ambalarea sau transportul produselor alimentare pot afecta proprietățile nutritive ale hranei. Prin urmare, dacă avem posibilitatea să consumăm produse proaspete, de sezon și de origine locală, acestea constituie soluția potrivită nu numai pentru oameni, ci și pentru mediul înconjurător.

O vizită la supermarket este varianta rapidă pentru a ne aproviziona oricând cu orice, însă alegerea corectă este să căutăm produsele locale în târguri, piețe și gospodării tradiționale.

Calendar sezonier

Prin proiectul EUREGA, Consiliul Județean Sibiu a elaborat „Ghidul unui stil de viață sănătos” care își propune să contribuie la creșterea cererii de produse locale, dar și la o mai bună sănătate a cetățenilor județului Sibiu. În cadrul proiectului a fost realizat și acest calendar sezonier.

Legume


Leguminoase


Verdețuri


Salate


Fructe


Ciuperci


Lapte

Răspunde