De Ziua Mondială a Alimentației, vești bune pentru Sibiu se aud din Timișoara, acolo unde bulzul ciobanilor din Mărginime a fost vedetă într-un festival de gastronomie artizanală.
Timișoara, cel de-al doilea oraș românesc declarat Capitală Culturală Europeană după ce Sibiul a avut această onoare în 2007, a găzduit festivalul „La Pas”, un loc de întâlnire cu artizani, producători de hrană „curată, bună și etică” și un program complex pentru cei mici și mari, care include degustări, dezbateri, prezentări, concerte, dialoguri, ateliere de lucru. Bere artizanală produsă local, rețete de mâncare tradițională reinterpretate, meniuri vegetariene și vegane, preparate cu specific local și internațional, cidru artizanal, sucuri presate la rece, gemuri, zacuscă, prăjituri, pâine artizanală, produse lactate și brânzeturi de specialitate – toate acestea au făcut parte din oferta gastronomică.
Acolo și-au găsit locul și bucatele ciobănești tradiționale din Mărginimea Sibiului, aduse de specialiștii Muzeului ASTRA printr-un parteneriat cu organizatorii evenimentului, CRIES (Centrul de Resurse pentru Iniţiative Etice şi Solidare). Târgul de țară, locul unde tradiția se gustă, s-a mutat ieri de la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului tocmai la Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”. Cu brânza de munte pregătită de celebrul oier Florin Tara de la Râu Sadului și mămăligă proaspătă, muzeograful Raluca Iliuț a pregătit pe loc bulz spre încântarea tuturor vizitatorilor târgului.
Florin Tara, cioban: „Pentru ca mămăliga să aibă un gust bun, cum era odată, cum mâncau părinții noștri, trebuie să fie o făină negrisată, trebuie să se facă într-un ceaun ca acolo la pirostrii și la foc de lemne. Apoi trebuie brânză de calitate, brânză de munte, brânză de burduf de aia bună! Uitați aici bulzurile, puse la jar, să facă un fel de crustă frumoasă.”
„Am dus tradițiile românești dintr-o capitală (culturală) în altă capitală (culturală)! Publicul târgului a putut participa la o demonstrație culinară: prepararea cocoloșului cu brânză de burduf rumenit pe jar, în atmosfera expoziției de instrumentar folosit la stânile din munții Mărginimii Sibiului pentru prelucrarea laptelui de oaie”, au explicat cei de la Muzeul ASTRA.
Iar pentru că vorbim de un eveniment Slow Food, din zona Sibiului s-au mai putut degusta slănina de porc de Bazna și brânzeturile de Hoghilag.
„Pentru trei zile, 13-15 octombrie 2023, am pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm «la pas» și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil. Dorim să inspirăm comunitatea locală și să ne lăsăm inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei”, au precizat organizatorii evenimentului.