„Cufărul călător” spune povestea meșteșugurilor tradiționale în școli

„Cufărul călător” spune povestea meșteșugurilor tradiționale în școli

Consiliul Județean Sibiu și Muzeul ASTRA le oferă școlarilor sibieni un proiect unic în țară: „Cufărul călător”. „Este felul prin care copii ne devin parteneri în conservarea peisajului cultural al județului, păstrând tradițiile locului”, explică președinta Daniela Cîmpean.

Elevii din Jina sunt primii beneficiari din mediul rural ai proiectului destinat promovării materiilor prime și meșteșugurilor tradiționale.

„Cufărul călător” a poposit deja în mai multe școli din municipiul Sibiu și, în curând, va ajunge în toate zonele județului: „Ne dorim ca activitățile educaționale ale tuturor instituțiilor de cultură din subordinea Consiliului Județean Sibiu să fie extinse în cât mai multe localități, cu accent pe mediul rural. Fiecare comunitate trebuie să beneficieze de programe de calitate din domeniul culturii, obiceiurilor și tradițiilor populare. Acest proiect este felul prin care copii ne devin parteneri în conservarea peisajului cultural al județului, păstrând tradițiile locului”, a declarat Cîmpean, prezentă la Școala Gimnazială din Jina.

„Cufărul călător” reunește cinci teme și elemente distincte, toate regăsite în spațiul tradițional meșteșugăresc: lâna, lemnul, lutul, fibra vegetală și pânza. În interiorul fiecărui cufăr se află un material, uneltele specifice prelucrării acestuia, obiectele obținute, precum și diferite jocuri interactive.

„La Jina am avut ca temă lâna și lemnul. Am fost impresionați de cunoștințele copiilor, mulți dintre ei recunoscând atât uneltele de tâmplărie, cât și cele destinate prelucrării lânii. Sunt mulți care mai au în familie părinți, unchi sau bunici, veritabili meșteri populari, și sper ca o parte dintre acești copii să le calce pe urme”, a declarat Ciprian Ștefan, managerul general al Muzeului Astra.

Cele două cufere complet echipate vor rămâne la dispoziția elevilor și cadrelor didactice până la finele acestui an școlar, pentru a putea fi desfășurate toate activitățile propuse intermediul unui „Manual al educatorului” și al fișelor tematice atașate.

La finalul întâlnirii, toți elevii au fost invitați de Cîmpean în Dumbrava Sibiului, să viziteze cel mai mare muzeu în aer liber din Europa, mai ales că, în apropierea scenei de pe lac, se află un pavilion de joc adus chiar din satul lor.

Din Mărginimea Sibiului, „Cufărul călător” va ajunge pe Valea Târnavelor, Valea Hârtibaciului și Valea Secașelor.

Răspunde