Cale liberă pentru proiectul “Anii Drumeției” la Sibiu

Consiliul Județean Sibiu demarează o serie de acțiuni legate de “Anii Drumeției 2021-2022”.

Anii tematici dedicați drumeției în județul Sibiu susțin și valorifică Eurorando 2021 și 2022, întâlnirea europeană a drumeților, cel mai important eveniment de natură și cultură organizat o dată la cinci ani într-o regiune din Europa, sub patronajul Asociației Europene a Drumeților.

Perioadele de desfășurare în județul Sibiu pentru Eurorando sunt: #EuroRando2021 26 septembrie – 3 octombrie 2021 și #EuroRando2022 11-18 septembrie 2022. A doua perioadă a fost adăugată de organizatori având în vedere situația specială dată de pandemie, care se așteaptă să condiționeze desfășurarea evenimentului anul acesta la un format restrâns.

15 trasee de drumeţie și cinci tururi culturale au fost incluse în programul evenimentului; prin sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu, starea lor a fost deja evaluată de Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor (SKV), promovarea lor fiind realizată pe site-ul dedicat www.eurorando.eu.

Daniela Cîmpean, președinte Consiliul Județean Sibiu: „Ne așteptăm ca un număr tot mai mare de persoane, atât localnici, cât și turiști din țară și din străinătate, în limita restricțiilor impuse de pandemie, să practice drumeția pe traseele din județ, motivați de căutarea unei stări de bine și de întărire a imunității pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Tocmai de aceea, îmbunătățirea oportunităților de drumeție este un obiectiv central pentru 2021 pe care doresc să îl transmit și primăriilor din județ. Drumeția și valorile naturale vor fi priorități transversale pentru toate programele de finanțare ale Consiliului Județean Sibiu, fie că vorbim de cultură, sport sau tineret.”

În perioada următoare, vor fi puse în consultare publică ghidurile de finanțare și organizate întâlniri publice cu promotorii de proiecte.

În grupul de lucru pentru implementarea acțiunilor legate de “Anii Drumeției” sunt implicați reprezentanți ai unor instituții precum Asociația Județeană de Turism Sibiu, Salvamont, ADI ECO Sibiu, Drumuri și Poduri S.A. Sibiu, precum și angajați din aparatul de specialitate al CJS.

Salvamont a realizat încă de anul trecut remarcarea a 16 trasee, iar anul acesta prioritățile stabilite în cadrul grupului de lucru prevăd digitalizarea tuturor traseelor de drumeție din județ, precum și îmbunătățirea condițiilor de drumeție pe potecile existente, prin realizarea de noi marcaje, amenajarea de podețe și terasamente, prioritate fiind acordată traseelor din EuroRando. Totodată, finalizarea bazei Salvamont Păltiniș este prevăzută pentru toamna acestui an. Societatea Drumuri și Poduri Sibiu va realiza un calendar de lucrări de întreținere și igienizare periodică cu prioritate pentru drumurile județene care duc spre trasee de drumeție, precum și amenajarea de locuri de popas. ADI ECO Sibiu va susține suplimentarea punctelor de colectare selectivă la ieșirea de pe traseele de drumeție din localități, iar primăriile vor fi solicitate pentru menținerea curățeniei în localitate și pe traseele de drumeție care traversează teritoriul lor și pentru gestionarea câinilor de la stâni.

Mâine, 9 februarie, reprezentanții grupului de lucru din CJS se întâlnesc cu cei ai Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate și Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu, în vederea consultării privind amplasarea de panouri informative care să marcheze ariile protejate din județ. Aceasta este o primă măsură necesară pentru o mai bună cunoaștere a patrimoniului natural al județului, dar și pentru aplicarea prevederilor legale privind restricționarea accesului cu mijloace motorizate în arii protejate. În urma mai multor întâlniri cu ONG-urile de mediu și cluburile de enduro și instituții precum Direcția Silvică, IPJ Sibiu, Jandarmeria și APM Sibiu, a reieșit nevoia unui regulament local care să stabilească zonele permise pentru agrement motorizat, iar Daniela Cîmpean a solicitat sprijinul instituțiilor reunite în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică pentru realizarea și implementarea unui astfel de regulament la nivelul județului Sibiu, care să prevadă și o modalitate de înregistrare, informare, dar și de control pentru practicanții de agrement motorizat, pentru a evita perturbarea activităților de drumeție, deteriorarea traseelor, dar și impactul asupra naturii.

Județul Sibiu include 16 arii protejate la nivel european – situri incluse în rețeaua Natura 2000 – dintre care 12 situri au planuri de management aprobate. La nivel județean au mai fost declarate și alte arii naturale protejate care includ valori semnificative din punct de vedere floristic, faunistic, forestier, hidrologic, geologic etc. Este vorba de 16 rezervații naturale și monumente ale naturii. Deși deține doar 2,3% din teritoriul României, județul Sibiu conservă 63% din cormoflora țării, fiind considerat de botaniști „o Românie în miniatură”. Anii tematici ai drumeției reprezintă totodată ocazia de a aduce în atenția localnicilor și oaspeților patrimoniul natural valoros al județului, într-un mod responsabil.

Lasă un răspuns