Pandemia, destinație finală pentru turismul românesc?

Pandemia, destinație finală pentru turismul românesc?

Alin Chipăilă, preşedintele Alianţei pentru Turism (APT) și al Asociației Județene de Turism Sibiu, a explicat cum vede posibilă revenirea turismului autohton.

Statisticile Asociației Județene de Turism Sibiu arată o scădere considerabilă a numărului turiștilor care au vizitat județul nostru în 2020 față de anul anterior, de la aproape 573.000 la 260.000. Mai puțin de 21.000 de turiști străini au ales Sibiul în anul pandemiei, în condițiile în care în 2019 au fost peste 154.000. În acest an, județul Sibiu mizează pe promovarea activităților în natură, de la drumeții la diverse sporturi, în condițiile în care va găzdui evenimentul Eurorando.

„Sunt câteva măsuri importante, chiar vitale, pentru industria turismului care se află în diverse stadii de implementare şi care au nevoie de a fi grăbite. În primul rând, discutăm despre Măsura 2 de granturi, Măsura 3 şi măsura cu 20% din cifra de afaceri. Un aspect care ne preocupă foarte mult este partea de reorganizare a Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, în care ne dorim să vedem transpus din programul de guvernare şi un deziderat al industriei turismului fără de care credem că este imposibilă o revenire sănătoasă la un turism pe care ni-l dorim cu toţii în România şi anume implementarea Organizaţiei de Management al Destinaţiei România, un OMD naţional. Aici ne interesează efectul multiplicator pe care poate să-l aibă acest demers pentru a atrage fonduri suplimentare la nivel european în măsura în care această organizaţie ar fi un parteneriat public – privat între Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului şi structurile reprezentative la nivel naţional”, a declarat Chipăilă, astăzi, într-o conferință de presă.

Președintele APT a subliniat că autoritățile și organizațiile de profil ar trebui să colaboreze pentru pregătirea din timp a noului sezon turistic.

„În momentul în care sezonul turistic de anul acesta va începe şi în condiţiile în care populaţia vaccinată va creşte ca număr şi în condiţiile respectării normelor de siguranţă, România va fi la concurenţă acerbă cu celelalte destinaţii europene şi mondiale. Nu putem să stăm şi să pregătim în iunie, iulie sau după aceea această revenire a turismului. Ne propunem şi ne asigurăm toată disponibilitatea să lucrăm cot la cot cu ministerul, extinzând astfel capacitatea de muncă pentru a planifica împreună, prin intermediul Organizaţiei de Management al Destinaţiei România, această repornire turismului pe care ne-o dorim cu toţii să vină cât mai repede în condiţii de siguranţă”, afirmă Alin Chipăilă.

Răspunde