Casa Artelor, reper pe drumul de rămas acasă!

Casa Artelor, reper pe drumul de rămas acasă!

Muzeul ASTRA a inaugurat, astăzi, Casa Artelor din Piața Mică, un monument medieval emblematic devenit simbol al eforturilor pentru salvarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale.

„Este o zi foarte importantă pentru Muzeul ASTRA, o zi importantă pentru orașul Sibiu și o zi importantă pentru România. Acest proiect este al treilea copil al meu. Îl visam de mult, pentru că noi avem datorie față de patrimoniul imaterial și față de meșteri. Cum, peste 50 de ani, ai noștri copii și ai noștri nepoți se vor bucura de activități culturale de calitate în Muzeul în aer liber sau în zona centrală dacă nu așezi un drum al dezvoltării economice pentru meșteri? Nu a fost deloc ușor, dar iată că ne aflăm în momentul în care ne bucurăm că, într-adevăr, la ASTRA, la noi, cultura se trăiește, se consumă și dezvoltă sustenabil societatea!”, a spus Ciprian Anghel Ștefan, managerul Muzeului ASTRA.

Andreea Ciortea, SC Future Capital SRL: „Am început cu 40 și ceva de luni în urmă acest proiect, am avut componenta de educație de la copii până la adulți și cel mai important a fost că am rămas în învățare. Cultura și educația nu pot fi ținute departe, vorbim despre patrimoniu imaterial, vorbim despre învățare din generație, tot antrenament. În cadrul acestui proiect s-a format un centru de recunoaștere a competențelor profesionale, dobândite pe alte căi decât cele formale. Cred că este unul dintre cele mai frumoase rezultate pe care eu le-am văzut într-un proiect.”

Investiția a fost apreciată și de Adrian Bibu, administratorul public a județului Sibiu. „Mă bucur că astăzi sunt în curtea unui gospodar, domnul Ciprian Ștefan, a unui director de nota 10 cu o echipă de nota 10. Avem un director tânăr, hotărât, dinamic, energic, așa cum îmi place mie să fie oamenii de administrație. Mă bucur că și noi am putut ajuta cu 100.000 de euro renovarea acestei clădiri care va duce plus valoare comunității sibiene atât pe parte de educație, cât și pe parte de cultură, dar și pe parte economică, pentru că domnul director, de fiecare dată în tot ceea ce investește și toate proiectele pe care le face, le face să fie și sustenabile, ceea ce este foarte important”, a spus Bibu.

Deschiderea pentru public va avea loc pe 7 mai.

„Alături de partenerul din Norvegia, Museene i Sør-Trøndelag, împlinim 15 ani de cooperare, cooperare care a modificat și a dezvoltat peisajul infrastructurii muzeelor din România. Am început în 2009-2011, cu un proiect care valoriza și ajuta patrimoniul să fie conservat, depozitat și apoi valorizat, următorul proiect viza multiculturalismul atât de comun, dar prea puțin aplicat în România, iar acest proiect vizează dezvoltarea viitoare a resurselor patrimoniale, materiale și imateriale”, a mai spus Ciprian Ștefan.

Casa Artelor este cel mai nou model de business cultural al Muzeului ASTRA, un hub creativ în care meșteșugurile (trecute, prezente, viitoare) vor dinamiza acest monument istoric restaurat. Proiectul este implementat în perioada 1 octombrie 2020 – 31 martie 2024 și este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul programului RO-CULTURA, APELUL Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice.

Răspunde