Ciprian Ștefan gătește la Festivalul Vânătorilor

Gurmandul VIP

Managerul Muzeului ASTRA, Ciprian Ștefan, va fi prezent la Festivalul Vânătorilor de la Castelul Nopcsa, unde va împărtăși publicului o rețetă cu adevărat specială: supa de fazan.

Supa de fazan este o reinterpretare a unei rețete atestate încă din secolul al XIX-lea, specifică zonei de sud-est a Transilvaniei. Inițial, rețeta era preparată cu gâscă sălbatică, însă după anul 1950, odată cu introducerile masive și controlate de fazani, aceasta a fost regândită folosind noul ingredient principal, potrivit reprezentanților Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

„Prin participarea sa, domnul Ștefan continuă demersul Muzeului ASTRA de a promova patrimoniul gastronomic tradițional românesc și de a aduce în atenția publicului gusturile autentice ale bucătăriei de vânătoare. Vă invităm să descoperiți gustul autentic al tradiției – acolo unde cultura se împletește cu savoarea!”, transmit organizatorii evenimentului.

În zona Sibiului, baronul Samuel von Brukenthal este cel care a acordat o atenție specială creșterii fazanilor. După model baroc, pe domeniul său de la Avrig a fost amenajată o grădină cu fazani, pe o mică parcelă de pădure, chiar lângă parcul palatului de vară. Fazanii erau un vânat îndrăgit şi erau crescuţi în împrejmuiri speciale, ca ornamente vii sau pentru vânat. Pentru a li se oferi păsărilor posibilitatea de a se ascunde, grădina a fost amenajată cu plantaţii de arbori şi tufişuri neregulate şi impenetrabile.

Răspunde