Cine mai știe astăzi ce gust are mălaiul? Ori sarmalele umplute cu nucă? Dacă țineți post sau, pur și simplu, vă este dor de bunica de la țară, iată câteva rețete să vă meargă la suflet!
Mucenica Zaharia, din comuna Cernișoara, județul Vâlcea, a venit la „Floriile în Dumbrava minunată”, în Muzeul ASTRA, să ne arate cum se pregătesc în satul românesc tradițional ciorba de dragavei, sarmalele de nucă, făsuiul slăit, mâncarea de prune uscate și mălaiul dospit. Încercați rețetele dumneaei!
Ciorbă de dragavei
Ingrediente
- 1 kg dragavei frunze
- 1-2 cepe
- 1 morcov mare
- 1 păstârnac
- 1 sfert țelină
- 1 ardei capia
- 2-3 linguri bulion
- 1 mână orez
- 1 linguriță boia ardei dulce
- 2-3 linguri de ulei
- 1 legătură mărar
- 2 foi dafin
- sare
- piper
Mod de preparare
Se spală frunzele de dragavei în două-trei ape și se lasă la scurs, apoi se toacă mărunt. Dragaveiul tocat se pune la fiert împreună cu legumele tăiate, orezul și foile de dafin. După ce dragaveiul și legumele sunt fierte, se adaugă bulionul, condimentele și mărarul mărunțit. Se poate acri cu oțet.
Sarmale cu nucă
Ingrediente
- 0,5 kg nucă măcinată
- 200 gr orez
- 200 gr soia granulată
- 2-3 cepe
- 1 morcov mare
- 2-3 linguri pastă de roșii
- 200 ml ulei
- sare
- piper
- foi de dafin
- foi de varză murată
Mod de preparare
Se călesc în ulei legumele, orezul și granulele de soia. Peste acestea, se picură din când în când și puțină apă. După călire, se lasă la răcit și se adaugă nuca, pasta de roșii și condimentele, iar apoi se omogenizează. La final, se învelește umplutura în foile de varză murată și se pun la fiert la foc domol până sunt gata.
Făsui slăit
Ingrediente
- 1 kg făsui (fasole) bob
- 2-3 cepe
- 5-6 căței usturoi
- 200-250 ml ulei
- 3-4 linguri de pastă roșii
- sare
- piper
- foi de dafin
- 1 legătură pătrunjel verde
Mod de preparare
Boabele de făsui se lasă la înmuiat cu o seară înainte, pentru a fierbe mai ușor. A doua zi, se pune la fiert cu o ceapă și foile de dafin. După fierbere, se lasă la răcit, apoi se adaugă usturoiul mărunțit, condimentele și puțin ulei. Pentru prăjeală, se călește ceapa în ulei și puțină apă, după care se adaugă bulionul. La sfârșit, se pune în farfurii și se primenește cu prăjeala din ceapă și pastă de roșii peste care se presară pătrunjelul tăiat mărunt.
Mâncare de prune uscate
Ingrediente
- 1 kg prune uscate
- 1 mână de orez
- zahăr (după gust)
- 1 plic zahăr vanilat
- 5-6 linguri amidon de porumb
Mod de preparare
Se spală prunele uscate în apă rece, după care se pun la fiert. După ce dau în fiert, se adaugă și orezul. Se drege cu amidon bătut cu apă rece. La sfârșit, după un clocot, se potrivește gustul cu zahăr și zahărul vanilinat.
Mălai dospit
Ingrediente (pentru 1 mălai/o turtă)
- 1 kg făină
- 250 gr mălai
- 1 linguriță de sare
- 1 cubuleț drojdie
- 2 linguri de zahăr
- apă
Mod de preparare
Se pregătește mămăliga, după care se rupe în bucăți mari și se lasă la răcit. Între timp, se frământă maiaua din făină, sare, zahăr și drojdie. Se amestecă mămăliga cu maiaua. Se adaugă făină până se obține consistența dorită. Se dă forma dorită și se drege cu un cir cu oțet de prune, se înțeapă cu furculița și se introduce în cuptor pentru coacere.