Cea mai importantă localitate de pe Valea Hârtibaciului, orașul Agnita, dispune de un patrimoniu istoric și cultural valoros, bază pentru dezvoltarea turismului cultural, cu efect pozitiv asupra economiei întregii zone. Cetatea țărănească cu Biserica fortificată, printre cele mai vechi din Transilvania, sunt nucleul acestui patrimoniu care trebuie valorificat inclusiv prin regenerarea „țesăturii” urbane din jur. Acesta este obiectivul unui contract de finanțare nerambursabilă pe care Primăria Agnita l-a semnat cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru.
Contractul este finanțat prin Programului „Regiunea Centru” 2021 – 2027, Prioritatea: 8. „O regiune atractivă”, Acțiunea: 8.2 – Dezvoltare urbană integrată prin regenerarea spațiilor publice, punerea în valoare a patrimoniului, infrastructurii culturale și a potențialului turistic din orașele Regiunii Centru. Valoarea sa totală este de 19 milioane de lei, din care suma nerambursabilă este de 15,6 milioane.
„La sfârșitul lui 2023, consemnam finalizarea proiectului de restaurare și conservare a Bisericii Fortificate Evanghelice CA din orașul Agnita, finanțat cu peste 6,5 milioane de lei prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, pentru care ADR Centru a fost Organism Intermediar. Proiectul acela a fost implementat de Parohia Evanghelică CA Agnita. Acum avem bucuria de a vedea că Primăria Agnita a preluat rolul de a moderniza și duce mai departe transformarea centrului orașului într-o arie atractivă și confortabilă pentru localnici, oferind și într-un punct de interes pentru turiști. Proiectul contractat pe PR Centru 2021 – 2027, pentru care ADR Centru este Autoritate de Management, revitalizează piața din jurul bisericii fortificate și principala arteră de acces în zonă. E o suprafață importantă, de aproximativ 3 hectare, dacă este să gândim și cantitativ. De aceea, importantă este și valoarea proiectului, de aproape 5 milioane de euro, ceea ce ridică totalul fondurilor investite prin programele cu finanțare europeană în centrul Agnitei la peste 6 milioane de euro”, a declarat Simion Crețu, directorul general al ADR Centru.
Piața Teutsch și străzile Noua și Aurel Vlaicu sunt caracterizate de o infrastructură urbană învechită, trotuare degradate, rețele de utilități aeriene și spații publice insuficiente. Lipsa întreținerii corespunzătoare a spațiilor verzi și valorificarea insuficientă a patrimoniului cultural afectează calitatea vieții, limitează dezvoltarea turistică și descurajează investițiile. Prin proiect, aceste neajunsuri vor fi eliminate fiind remodelat accesul carosabil – 1,4 km și prin accesibilizarea spațiului pentru persoane cu dizabilități, amenajarea trotuarelor – 2,6 km, amenajarea de piste pentru biciclete – 1,4 km, trei stații de autobuz, amenajarea spațiilor verzi inclusiv cu sistem de irigații, modernizarea rețelei electrice prin transferarea în subteran, realizarea iluminatului arhitectural, dotarea cu mobilier urban și instalarea se sisteme video pentru siguranța cetățenilor.