Sibiul găzduiește cel mai important eveniment al psihiatrilor din țară

Sibiul găzduiește cel mai important eveniment al psihiatrilor din țară

Cea de a IX-a ediție a Congresului Național de Psihiatrie are loc în perioada 19-22 martie la Sibiu.

În prima zi a manifestării științifice a avut ceremonia oficială de deschidere la Sala Thalia, unde au luat cuvântul personalități din țară și din străinătate, din domeniul medical, dar și cultural, reprezentanți ai administrației centrale și locale.

Președinta Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie (ARPP), șef lucrări univ. univ. dr. Ana Giurgiuca, a subliniat rolul esențial avut de orașul Sibiu în istoria psihiatriei românești. „Spitalul Clinic de Psihiatrie ‘Dr. Gheorghe Preda’ are o tradiție îndelungată, fiind una dintre primele instituții dedicate sănătății mintale din România. Tot aici, doctorul Gheorghe Preda a pus bazele primului dispensar de psihiatrie din țară, deschizând astfel drumul către asistența comunitară, către care toți încercăm să progresăm”, a declarat Giurgiuca.

Managerul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda”, Florin Neag, le-a mulțumit atât celor care au pus bazele psihiatriei la Sibiu, cât și echipei actuale. „Uitându-ne la filmulețul din deschiderea Congresului am văzut tradiția pe care o avem în spate, acele rădăcini puternice pe care s-a clădit spitalul nostru. În cinstea acelora care au pus bazele psihiatriei în Sibiu, fiecare dintre noi trebuie să ne găsim energia necesară în așa fel încât, prin faptele noastre zilnice, să continuăm să ținem această sau acea instituție în care funcționăm, puternică, pentru cei care vor veni ulterior. Parafrazând o expresie celebră, ‘Spitalul nu este al nostru, ci al pacienților, pacienților medicilor și respectiv rezidenților noștri.’ Pentru că vorbeam despre ce înseamnă să fim un spital clinic, noi, Spitalul Clinic de Psihiatrie ‘Dr. Gheorghe Preda’ Sibiu, trebuie să înțelegem că fără resursă umană adecvată nu putem funcționa ca și instituție, iar clădirile fără oameni sunt doar clădiri. Și pentru că vorbesc despre importanța resursei umane, țin să mulțumesc tuturor celor 525 de colegi din spital, care reușesc să facă zi de zi din această instituție ceea ce noi suntem astăzi” a arătat Neag

Deja ales ca viitor președinte al ARPP, directorul medical al Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu, medicul Ciprian Băcilă, a precizat că la congres participă peste 900 de oameni, dintre care peste 200 de vorbitori din țară și străinătate. „Le mulțumesc pentru efortul de a veni și vor urma să țină aceste prelegeri. Peste 900 de oameni care s-au înscris la congres, șase cursuri pre-congres, țin să le mulțumesc domnilor profesori care au obținut aceste cursuri pre-congres. Avem peste 50 de sesiuni științifice, încă patru sesiuni științifice ale companiilor partenere. Să nu uităm de comunicărilor orale, care sunt ale colegilor noștri, tineri, medici rezidenți, care sunt tot timpul alături de noi și dacă urmează atâta muncă și atâta știință, să nu uitați că Sibiul e un oraș frumos”, a spus Băcilă.

Printre cei prezenți la congresul de la Sibiu se numără: delegatul Organizației Mondiale a Sănătății în România, Ioana Pop, fostul director al Diviziei de Sănătate Mintală a OMS și fost președinte al Asociației Mondiale de Psihiatrie  și al Asociației Europene de Psihiatrie, prof. univ. dr. Norman Sartorius, fosta președintă a Asociației Europene de Psihiatrie, prof. univ. dr. Silvana Galderisi, primul președinte al Asociației Psihiatrice Române, academician prof. univ. dr. Mircea Lăzărescu, președintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, dr. Valeria Herdea, președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, Valentin Florin Ciocan, directorul Centrului Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog, Cătălina Constantin, președintele Asociației Spitalelor Publice de Psihiatrie din România, coordonatorul Comisiei pentru Psihiatrie Comunitară din cadrul Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie (ARPP), dr. Lucian Paziuc, președintele Asociației Medicilor Rezidenți în Psihiatrie din România (AMRPR), dr. Mihai Saftencu.

Răspunde