Lansare de carte la Casa Teutsch

Lansare de carte la Casa Teutsch

Pe 8 martie, pășim într-un ținut, printr-o carte: „Tipologia așezărilor secuiești”.

Pe 8 martie, de la ora 11.00, Centrul de dialog şi cultură „Friedrich Teutsch” (Casa Teutsch – str. Mitropoliei 30, etaj 1) găzduiește evenimentul de lansare a cărții „Tipologia așezărilor secuiești”, de arh. dr. Gabriella Olasz, în prezența autoarei. La eveniment vor mai participa dr. Gerhild Rudolf, director Casa Teutsch, lector arh. dr. Liliana Cazacu, de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Secția de Conservare-Restaurare Sibiu, precum și Anca Dină, din partea Editurii ACS.

„Cartea Gabriellei Olasz, recent apărută la Editura ACS, are un caracter multidisciplinar. Informațiile pe care cititorul le găsește în paginile cărții sunt de istorie, arhitectură, etnografie, urbanism. Având la bază o cercetare de doctorat, susținută la Universitatea de Arhitectură și Urbanism ‘Ion Mincu’ din București, pentru realizarea lucrării sunt parcurse mai toate izvoarele istorice, începând cu sursele arhivistice și cartografice, până la cele bibliografice, referitoare la contextul socioeconomic, demografic și juridic. Informațiile obținute prin cercetarea de teren desăvârșesc imaginea zonei. Cititorul descoperă în paginile cărții rolul arhitecturii, modul cum anumite programe arhitecturale caracteristice influențează structura urbană, elementele care definesc imaginea localităților. Valorile moștenite trebuie păstrate, iar conservarea lor se face pe de o parte prin intervenția specialiștilor, iar pe de altă parte, prin cunoașterea și respectul arătat acestora de noi toți”, transmit organizatorii.

Născută la Târgu Secuiesc, în 1955, Gabriella Olasz este arhitect diplomat al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) din București și doctor în arhitectură din anul 2007, cu teza „Tipologia așezărilor secuiești”. Are studii postuniversitare în protecţia monumentelor istorice la Universitatea Tehnică din Budapesta
și o bursă de studii a Fundației Bosch, la Institutul Transilvan din Gundelsheim, Germania. Gabriella Olasz este specialist atestat de Ministerul Culturii în domeniile: restaurare arhitectură; urbanism, parcuri şi grădini; cercetarea monumentelor istorice.

Asociația Art Conservation Support (ACS) a fost înființată în 2009, cu misiunea de a contribui la protejarea patrimoniului cultural material. Membrii asociației sunt specialiști în domeniu. Editura ACS este unul dintre pilonii asociației. Din 2010, la Editura ACS au apărut titluri relevante pentru conservarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural și a arhitecturii. Cărțile, împărțite în patru colecții importante, sunt adresate specialiștilor și publicului larg, de toate vârstele: „Științific”, „Monografii”, „Vetre de lumină”, „Cartea de salvare”. Din 2012, apare anual publicația „Caietele restaurării” – o culegere de texte, norme și principii pregătite de specialiști în conservare, istoria artei, arhitectură, fizică, chimie, biologie ș.a.

Răspunde