A lăsat fondurile europene pentru decorațiunile din foi de porumb

A lăsat fondurile europene pentru decorațiunile din foi de porumb

Laura Bogdan din Rășinari a reușit să iasă în evidență în acest an la târgurile dedicate mărțișorului cu flori, decorațiuni și aranjamente, toate din foi de porumb.

‘Am vrut cât mai mult să folosesc produse naturale, am combinat foaia de porumb cu lemnul, cu plantele uscate și mă străduiesc tot mai mult să nu folosesc plasticul’, a declarat, pentru AGERPRES, Laura Bogdan.

Grija pentru mediu, dar mai ales pentru păstrarea tradițiilor, începe din podul casei. ‘Nu prea se mai cultivă porumb, deoarece pe terenurile din apropierea satului au început să își ridice case și tot mai puțină lume face agricultură. Iau foile de porumb de la toate cunoștințele și toți prietenii. Foaia de porumb o pun în pod, unde ea se usucă, după care foaia de porumb se colorează foarte greu, pentru că are uleiul ei natural, așa că folosesc vopsea pentru ouă. Și ca să prindă culoarea, trebuie să stea cel puțin două-trei zile la vopsit și să pun multă culoare’, a explicat Laura Bogdan.

Spre deosebire de florile obișnuite, cele din foi de porumb se întăresc după ce sunt vopsite și sunt uscate, având avantajul că nu sunt fragile. În plus, țin mult mai mult, pentru bucuria celor care le primesc în dar. ‘Nu este indicat să stea în razele directe ale soarelui, pentru că atunci începe să se decoloreze, să se ducă culoarea. Ea totuși își mai păstrează din uleiul ei natural și o să vedeți că peste șase luni nu o să aveți praf pe florile din foi de porumb. Primul meu buchet din foi de porumb este din 2017, când am început, și arată exact ca atunci când l-am făcut’, a subliniat Laura Bogdan.

În cazul ei s-au strâns aproape zece ani dedicați unei arte a decorațiunilor mai rar întâlnită. ‘Am început prima oară cu ateliere cu ii și spre surpriza mea am fost foarte bine primită pe piață și modelele pe care eu le fac au fost foarte bine vândute și apreciate de către oameni. Și așa am vrut să fac ceva care să vină în completarea iei, dar să fie tot tradițional și am tot stat, m-am gândit, am cercetat, am umblat pe la muzee și așa, dintr-o dată mi-a venit ideea cu foile de porumb’, a povestit Laura Bogdan.

Fostă manager de proiect, Laura Bogdan a accesat fonduri europene, bani cu care și-a amenajat, acasă, atelierul unde face artă din foi de porumb.

‘Vine o anumită vreme în care pui mai mult preț pe liniște, pe confort și pe liniștea psihică, fără stres. Am ales să învestesc în mine’, a explicat Laura Bogdan.

Răspunde