O expoziție care pune în balanță istoria industrială a Sibiului

O expoziție care pune în balanță istoria industrială a Sibiului

Cântare vechi de aproape 130 de ani, produse la Sibiu în celebra fabrică Hess – denumită în perioada comunistă „Balanța” – sunt expuse la Biblioteca ASTRA.

În perioada 10-21 februarie, foaierul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu găzduiește expoziția de cântare produse de fosta fabrică Hess / „Balanța”, întreprindere etalon înființată în 1896, reper al tehnologiei și inovației din industria locală și națională. Expoziția este organizată de SEAS Sibiu și Șura Culturală Gușterița, în parteneriat cu Biblioteca ASTRA.

„Această expoziție aduce în atenția vizitatorilor cântare și balanțe vechi, inclusiv de 130 de ani, produse în două uzine sibiene de renume – Hess și ‘Balanța’. Totodată, își propune să fie un îndemn la meditație asupra unor evenimente istorice din plan local. În sfera meșteșugurilor sibiene, tranziția de la bresle la ateliere patronale s-a realizat prin păstrarea tradiției, implicând aceiași meșteșugari, alături de nou-veniți din mediul urban și rural, care au învățat și practicat meseria la un nivel profesional influențat de industria Imperiului Austro-Ungar.

Trecerea de la ateliere la fabrici, în 1947, s-a produs prin naționalizare. Atelierele au trecut fără excepție în proprietatea poporului și administrarea Statului. Toate activitățile tradiționale ale breslelor, mai apoi ale atelierelor, au fost continuate cu aceiași oameni, lângă care s-au adus mulți alții, încurajați-fortați să vină la oraș ca să învețe carte și meserie.

În expoziție se pot vedea cântare austriece, germane, elvețiene, alături de cântare similare produse la ‘Balanța’ de foștii țărani aduși în fabrica socialistă. Acești oameni care au învățat meserie la locul de muncă și în școli profesionale, pe care Statul le-a înființat atunci, erau conștienți și mândri de ceea ce au reușit în evoluția lor”, transmit organizatorii.

Răspunde