Muzeul ASTRA organizează la Castelul Vianden din Luxemburg expoziția „Pe firul tradițiilor comune”, care reunește 65 de bunuri excepționale din patrimoniul național al României, clasate în categoriile Tezaur și Fond.
Expoziția de patrimoniu este posibilă grație colaborării dintre Muzeul ASTRA, Ambasada României la Luxemburg, Asociația Les Amis du Château de Vianden a.s.b.l., Institutul Cultural Român din Bruxelles, și este dedicată celebrării a 115 ani de relații diplomatice între România și Marele Ducat al Luxemburgului.
Vernisajul va avea loc vineri, 17 ianuarie, de la ora 17.00, în prezența reprezentanților Asociației Les Amis du Château de Vianden a.s.b.l., Guida Biewer – președinte, și Jessica Ersfelder – conservatoarea castelului, ai Ministerului Afacerilor Externe luxemburghez, precum și ai corpului diplomatic, a ambasadorului României în Marele Ducat al Luxemburgului, Alexandrina-Livia Rusu, a vicepreședintelui ICR București, Attila Iuliu Weinberger, a directorului ICR Bruxelles, Corina Panaitopol, și a specialiștilor Muzeului ASTRA, Camelia Ștefan, Simona Malearov și Iulia Teodorescu, care vor oferi un tur ghidat al expoziției.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 18 ianuarie – 6 aprilie.
„Expoziția este fundamentată pe legătura istorică dintre Luxemburg și comunitățile săsești din Transilvania, ambele regiuni împărtășind origini germanice comune. Colonizarea sașilor în Transilvania, în secolele XII-XIII, proveniți din zona Mosellei și Rinului de Jos, evidențiază conexiunea directă cu zona actuală a Marelui Ducat al Luxemburgului. Această migrație a influențat profund identitatea culturală și urbană a orașelor transilvănene precum Sibiul. Discursul expozițional este inspirat de tradițiile heraldice comune ale Marelui Ducat al Luxemburgului și ale Sibiului, oraș din Transilvania. În acest context motivul leului, prezent pe blazonul Casei Luxemburg-Limburg, devine un element simbolic al legăturilor culturale. Leul, alături de grifon, vulturul bicefal, crinul și rodia reprezintă în ornamentică simboluri universale esențiale ale puterii, autorității și prosperității”, a declarat Camelia Ștefan, muzeograf Muzeul ASTRA.
Toate aceste elemente decorative sunt ilustrate prin cele 65 de bunuri de patrimoniu – broderii, textile de interior, piese de port, cahle și vase de ceramică, mobilier pictat și bijuterii din colecțiile Muzeului ASTRA, contextualizate de către specialiștii muzeului sibian prin textele de sală. Alături de acestea, expoziția include fotografii de colecție ce redau atmosfera comunităților săsești tradiționale din secolele XX-XXI. Conceptul expozițional aduce în prim plan semnificația simbolurilor în cultura și arta populară, invitând vizitatorii să exploreze frumusețea meșteșugurilor săsești din Transilvania.