Cea mai faină „răceală”!

Cea mai faină „răceală”!

Piftii după rețete tradiționale din Mărginimea Sibiului, Țara Secașelor și Valea Târnavelor vor fi preparate, în acest sfârșit de săptămână, la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Târgul de țară din Muzeul ASTRA găzduiește, în zilele de 10, 11 și 12 ianuarie, între orele 10.00 și 16.00, primul eveniment gastronomic al anului – o invitație pentru sibieni și turiști să deguste piftii, dar și o provocare să le pregătească după rețetele de odinioară. Vremea se anunță ceva mai rece decât până acum, dar plăcută și potrivită pentru o ieșire în aer liber.

„Vineri, sâmbătă și duminică, ne (re)vedem la ‘Răceala piftiilor’ în 2025! Între timp, vă dăm exemplu o rețetă de piftie din Mărginimea Sibiului, comuna Rășinari.

Piftiile – numite și răci, răcituri, aituri, cătărigi – se făceau din șorici, picioare, ciolan și urechi afumate. Erau preparate înainte de Bobotează, atunci când era frig de crăpau pietrele. Se spune că cel mai bine ar fi să se afle și pe masa de Anul Nou, fiindcă porcul este considerat norocos, crescând fără a da multă bătaie de cap gospodarilor și mergând tot înainte, râmând pentru a-și găsi hrana. Pentru a face piftiile, picioarele și urechile se lăsau în apă de cu seara, pentru a se înmuia. A doua zi se dădeau în câteva clocote și apoi se despicau, se rădeau cu cuțitul foarte bine, se clăteau și se puneau la fiert împreună șoriciul, ciolanul și apă cât să le acopere bine. Se lăsau să fiarbă la foc domol cel puțin trei ore, până când carnea se desprindea ușor, lăsând oasele curate. Apoi se strecura zeama și se alegeau oasele. Carnea și șoriciul se așezau în blide. Pentru patru picioare, două urechi și un ciolan, se zdrobea o căpățână de usturoi și se pisa împreună cu o lingură de sare până când devenea o pastă. Această pasta se lungea cu zeama fiartă și se amesteca în aceasta, acum se gusta pentru a vedea dacă mai trebuie sare. Apoi se turna zeama peste carne și se puneau la rece să se închege, când începeau să se închege, se presăra pe deasupra boia dulce sau iute”, transmit reprezentanții muzeului.

Răspunde