În atmosfera sărbătorilor de iarnă, Muzeul ASTRA invită publicul la un nou eveniment din cadrul programului „Târgul de ţară: grădină şi peisaj legumicol 2024”. „Târgul de ţară la Ignat” promovează moştenirea păstrată în satele judeţului Sibiu prin vocile colindătorilor, dar şi prin priceperea gospodarilor din Ţara Secaşelor în a prepara cele mai delicioase produse din carnea de porc.
Târgul de ţară la Ignat va avea loc în zilele de 14 şi 15 decembrie, între orele 10.00-16.00, la Târgul de ţară din Muzeul ASTRA. De asemenea, nu vor lipsi de la târg producători locali cu produse tradiţionale.
„În cadrul evenimentului, în cele două zile, în zona bucătăriei de la Târgul de ţară, se vor desfăşura pregătirile specifice bucătăriei tradiţionale în pragul sărbătorii Crăciunului, utilizând cunoştinţele, metodele şi instrumentarul tradiţional. În tradiţia românească, sărbătoarea Sfântului Ignat are mai mult un caracter domestic, iar perpetuarea unor obiceiuri de alimentaţie tradiţională i-a asigurat notorietatea. Sfântul Ignat este mai degrabă un sfânt al belşugului şi un vestitor al sărbătorii celei mari a Naşterii Domnului. Numele Ignatie are două etimologii: una greacă care se traduce prin: ‘înfocatul, cel plin de dragoste’ şi una latină care se traduce prin: ‘foc, lumină, strălucire, raze de soare’. Povestirile îl prezintă pe Ignat în contextul sărbătorii Crăciunului fie în calitatea lui de sfânt făcător de minuni, fie într-o condiţie umilă din care iese graţie ajutorului divin, fapt ce justifică denumirea populară: Ignatul porcilor. În satul de altădată, fiecare familie tăia un porc înainte de Crăciun, aceasta era literă de lege. Obiceiul se păstrează şi în zilele noastre în multe gospodării din mediul rural”, a declarat Mihaela Gherghel, muzeograf Muzeul ASTRA.
În ambele zile de desfăşurare a evenimentului, turiștii vor putea observa toate etapele de pregătire a preparatelor tradiţionale, de la pârlirea cu paie a porcului pentru a avea şoriciul cât mai fraged, la tranşarea lui, fierberea organelor pentru caltaboş, topirea unturii pentru a face jumări, prepararea cârnaţului. Se vor prepara pomana porcului care se va putea degusta fierbinte, alături de murături, dar şi alte mâncăruri specifice satelor din care vin gospodarii: pomana porcului, ciorbă de porc cu hrean şi acrită cu moare de varză.
Duminică, 15 decembrie, începând cu orele amiezii, vom avea parte de colindători care să ne bucure sufletele şi sa ne ajute să intrăm în atmosfera satului tradiţional în preajma Crăciunului. Participă: Grupul Vocal „Nunta ciobănească” din Răşinari, înterpretul de muzică populară Sebastian Stan, grupul de colindători ai parohiei Arhanghelul Mihail din Muzeul ASTRA, grupul de colindători ai Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri pentru Tehnologia Informaţiei şi Apărare Cibernetică Sibiu, Grupul de Muzică Tradiţională Românească „Junii”.
Tot duminică, începând cu ora 10.00, se vor desfăşura şi două ateliere meşteşugăreşti prin care participanţii îşi vor putea confecţiona bice din piele şi sorcove, necesare perioadei următoare în care colindătorii bat la uşile caselor răspândind veşti şi urale de bine.