Starurile Concertului de Anul Nou de la Sibiu: Dragan Djordjevic

Starurile Concertului de Anul Nou de la Sibiu: Dragan Djordjevic

„Aștept cu nerăbdare Concertele de Anul Nou, înconjurat de familie, prieteni dragi și muzicieni fantastici. Sunt încântat să petrec Anul Nou în România, în frumosul oraș Sibiu, alături de cei dragi și de muzicieni extraordinari”, mărturisește violoncelistul sârb Dragan Djordjevic înaintea celei de a XVI-a ediții a Concertului de Anul Nou de la Sibiu.

Presa și criticii îl descriu pe Dragan Djordjevic drept „una dintre cele mai originale personalități artistice ale generației sale”. Dragan este fondatorul Ansamblului Viva Cello, Festivalului Ravanelius, co-fondator al Cvartetului Rubikon și director artistic al Festivalului Internațional de Violoncel din Belgrad. A avut privilegiul de a studia cu reputați violonceliști și muzicieni de talie internațională, precum Misha Maisky, Boris Pergamenschikow, David Grigorian, Thobias Kuhne, David Takeno, Stanislav Apolin. Cariera lui a fost marcată de succesul obținut în competițiile internaționale de violoncel, inclusiv Antonio Janigro, Markneukirchen și Laureati Orpheus, unde a câștigat premii și mențiuni speciale. În calitate de solist și muzician de cameră, a concertat pe scene prestigioase din întreaga lume, inclusiv Marea Britanie, Germania, Coreea de Sud, Olanda, SUA, Rusia și multe altele. A fost invitat să cânte alături de orchestre precum Bergishe Symphoniker, Orchestra Filarmonică din Belgrad, Orchestra Națională Radio a României și Orchestra Simfonică Radio Belgrad, sub bagheta unor dirijori de renume. Alături de Cvartetul de coarde RUBIKON și alți muzicieni, a înregistrat și a susținut concerte pentru Deutsche Grammophon și Erato/Warner Classic. În calitate de profesor asociat de violoncel la Facultatea de Arte Muzicale din Belgrad, el împărtășește cunoștințele sale cu tinerii muzicieni și susține cursuri de masterat în diverse țări, inclusiv China, Suedia, Bulgaria, România și Slovenia. Violoncelul său, realizat de James și Henry Banks în 1797, este o parte importantă a sunetului său unic și expresiv.

Cea de-a XVI-a ediție a Concertului de Anul Nou de la Sibiu, organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) și Filarmonica de Stat Sibiu, va avea loc sub genericul „Dreamland”, în dublă reprezentație, pe 31 decembrie 2024 și 1 ianuarie 2025, la Sala Thalia, de la orele 18:00.

Răspunde