Filmele lunii decembrie la RetroCinemateca

Filmele lunii decembrie la RetroCinemateca

Patru dintre cele mai apreciate pelicule autohtone realizate în perioada 2005-2013 vor fi prezentate în decembrie, la Centrul Cultural „Ion Besoiu”, prin proiectul „RetroCinemateca”. Accesul publicului la proiecții este gratuit.

Distins cu Marele Premiu al Festivalului Filmului Polițist, ediția a 8-a (Moscova 2006), “Despre morți numai de bine te invită să privești dincolo de aparențe la lumea ipocrită a politicianismului românesc. Filmul va rula luni, 2 decembrie 2024, ora 20:00, în Sala Mică a Cinematografului “Ion Besoiu”.

“Despre morți numai de bine” (regia: Claudiu Romilă / acțiune, dramă / 94 min. / 2005) îi are în rolurile principale pe Crenguța Hariton, Ștefan Sileanu și Tomi Cristin. Traficanți de droguri, prostituate, criminali, polițiști duplicitari, politicieni corupți viermuiesc în lumea abjectă a acestui film care dezvăluie față nevăzută a societății românești post-decembriste. Afaceri murdare, reglări de conturi, corupție și șantaj sunt în “Despre morți numai de bine” piese din acel puzzle care este democrația. Moartea fiului senatorului Panait (interpretat de Ștefan Sileanu) este politic periculoasă și pentru el, dar și pentru partidul pe care îl reprezintă în următoarele alegeri. Perseverența lui Gelu Mailat (Tomi Cristin), un polițist incoruptibil, și a Piei Zilieru (Crenguța Hariton), o ziaristă colțoasă, fac posibilă dezlegarea misterului morții tânărului de 19 ani. În final, binele triumfă, grație eforturilor susținute și conjugate ale celor deciși să câștige lupta împotriva răului folosind cele mai prețioase arme pe care le au: dragostea și adevărul.

Realizat la 30 de ani după comedia deja clasică “Păcală“ (1974), de către același Geo Saizescu, filmul “Păcală se întoarce“ spune povestea tânărului Păcălici, întors în țară după ce a cutreierat străinătatea, care acum îi calcă pe urme tatălui său, Păcală, și își bate și el joc de prostia și de răutatea omenească. În rolurile principale îi veți revedea pe Sebastian Papaiani, Denis Ștefan, Anemona Niculescu, Valentin Teodosiu, Magda Catone, Șerban Ionescu, Ștefan Sileanu și Nicodim Ungureanu.

“Păcală se întoarce“ (regia: Geo Saizescu / comedie / 174 min. / 2006) va fi proiectat vineri, 6 decembrie 2024, ora 20:00, la Cinema “Ion Besoiu” – Sala Mică.

Vineri, 13 decembrie 2024, tot de la ora 20:00, „RetroCinemateca” propune Moartea domnului Lăzărescu” (regia: Cristi Puiu / dramă / 153 min. / 2005), unul dintre titlurile reprezentative pentru noul val al cinematografiei românești.

Bazat pe un eveniment real, scenariul scris de Cristi Puiu și Răzvan Rădulescu prezintă cazul unui pensionar (Dante Remus Lăzărescu, interpretat de Ioan Fiscuteanu) care are ghinionul de a se îmbolnăvi în seara unui mare accident rutier, ceea ce duce la plimbarea sa între mai multe spitale, fără să primească îngrijiri medicale la timp. Este inspirat din cazul real al unui pacient din Dolj, Florin Nica, care în 2001 a fost refuzat de trei ori la internare și care a murit în cele din urmă. Filmul a fost clasificat ca tragicomedie și comedie neagră, fiind promovat în Statele Unite ale Americii drept comedie. Cea mai importantă distincție pe care a obținut-o este premiul „Un certain regard” la Cannes (2006).

Ultimul eveniment din această ediție a proiectului „RetroCinemateca” readuce în atenție o altă realitate tragicomică a României noastre, vineri, 20 decembrie 2024, de la ora 20:00. “Sunt o babă comunistă” (regia: Stere Gulea / comedie / 94 min. / 2013), cu Luminița Gheorghiu, Marian Râlea și Ana Ularu în rolurile principale, are la bază romanul scris de Dan Lungu în 2007.

Viața liniștită de provincie a soților Emilia și Țucu este dată peste cap atunci când fiica lor se întoarce din Canada, împreună cu logodnicul ei american. Ce ar fi trebuit să fie o întâlnire fericită se transformă repede într-o situație complicată și în același timp amuzantă. Părinții fetei află că tânărul cuplu trece prin probleme financiare grave, așa că sunt dispuși la orice sacrificiu pentru ca viitoarea familie a fiicei lor să nu ducă lipsă de nimic. Practic, filmul spune povestea unei generații care nu se poate adapta realităților de după ’89. Eroina este Emilia (Luminița Gheorghiu), care, în mijlocul democrației noastre problematice, încearcă să mențină vie epoca de aur. Când fiica ei Alice (Ana Ularu) se întoarce acasă după câțiva ani petrecuți în Canada, Emilia încearcă să aducă argumente în favoarea vechiului regim, aruncându-l în conflict și pe Țuțu (Marian Râlea), soțul ei și tatăl lui Alice.

Intrarea la toate proiecțiile este liberă, pe bază de rezervare prealabilă pe platforma online eventbook.ro sau la casierie.


Proiectul „RetroCinemateca” se desfășoară în perioada 20 septembrie – 20 decembrie 2024 și este organizat de Asociația Inima Sibiului, fiind cofinanțat de Primăria municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2024. Eveniment realizat cu sprijinul DACIN SARA.

Răspunde