Obiceiul tradițional al sacrificării porcului de Ignat, pregătirea bucatelor ca odinioară și târgul de produse locale au atras la Muzeul ASTRA, la sfârșit de săptămână, aproape două mii de sibieni și turiști.
„Aproape 2000 de suflete ne-au fost alături într-un weekend dedicat tradițiilor! Oaspeți dragi, vă mulțumim! Vă mai așteptăm! O fo’ Porcu’. Ediția 2024. Mai urmează sau ‘to be continued’, cum spun vizitatori de peste mări și țări „, au scris reprezentanții muzeului pe pagina oficială de Facebook.
Sâmbătă și duminică, la Târgul de țară din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, oaspeții au putut observa toate etapele de pregătire a preparatelor tradiţionale, de la pârlirea cu paie a porcului pentru a avea şoriciul cât mai fraged, la tranşarea lui, fierberea organelor pentru caltaboş, topirea unturii pentru a face jumări, prepararea cârnaţilor. Au degustat bucate proaspete și fierbinți, precum pomana porcului sau ciorbă de porc cu hrean şi acrită cu moare de varză. În plus, duminică au avut parte de ateliere de confecţionat bice din piele şi sorcove, precum și colinde oferite de grupul vocal „Nunta ciobănească” din Răşinari, solistul Sebastian Stan, grupul de colindători ai parohiei Arhanghelul Mihail din Muzeul ASTRA, grupul de colindători ai Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri pentru Tehnologia Informaţiei şi Apărare Cibernetică Sibiu, Grupul de Muzică Tradiţională Românească „Junii”.