Muzeul ASTRA le recomandă copiilor pasionați de lectură cartea „Fratele fraților rătăcitori”, a lui Radu Vancu, reeditată anul acesta în colecția „Cartier codobelc”.
„Radu Vancu ne propune o călătorie pe mai multe continente, în special în Africa, prin intermediul unor copii care, jucându-se de-a v-ați ascunselea în casele, curțile și pe străzile din Sebeș, îi întâlnesc pe exploratorul Franz Binder, pe tovarășul african al acestuia, precum și un personaj-surpriză, care face jocul și mai fascinant. Așa cum se întâmplă de obicei în povești – deși aceasta ar putea fi o scrisoare sau altceva -, granițele fizice și temporale sunt flexibile, lumea întreagă devenind locul de joacă al copiilor curioși să descopere civilizații, să înțeleagă semnificația unor obiecte, să se familiarizeze cu tradiții, vestimentații sau moduri de comunicare. Felul în care sunt primiți de însoțitorul african al lui Binder, de exemplu, îi nedumerește la început pe copiii români și sași din Sebeșul surprins în narațiune. O parte din aventură provine chiar din însemnările exploratorului, iar obiectele se află, ca prin magie, în colecțiile extra-europene ale Muzeului ASTRA.
Avem de-a face nu doar cu o poveste fascinantă, ci și cu un exemplu cum nu se poate mai bun de punere în valoare a patrimoniului prin intermediul ficțiunii. Ca orice poveste, aventura lui Dezideriu și a celorlalți copii poate fi înțeleasă în multe feluri. Este o bucurie să avem aceste obiecte de patrimoniu la Sibiu, un motiv în plus să explorăm, alături de copiii din Sebeș, lumea de ieri și de azi”, spun cei de la Muzeul ASTRA, într-o postare pe pagina de socializare a muzeului.