Spitalul de Pneumoftiziologie are un nou specialist în recuperare respiratorie

Spitalul de Pneumoftiziologie are un nou specialist în recuperare respiratorie

Dr. Adriana Canciu s-a alăturat colectivului Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu, începând cu data de 1 noiembrie. Tânăra doctoriță va lucra în cadrul Compartimentului de Recuperare Respiratorie pentru pacienții internați.

„Ne bucurăm că în echipa medicală ce asigură recuperarea medicală respiratorie la nivelul spitalului avem, de acum, și un medic în specialitatea reabilitare, întrucât aceste servicii sunt complexe, fiind bazate pe conlucrarea dintre medicul de reabilitare, medicii pneumologi, kinetoterapeut, asistente medicale și asistentă de dietetică. Venim, astfel, în sprijinul persoanelor cu afecțiuni pulmonare cauzate atât de bolile cronice de care suferă, cât și al celor care se confruntă cu probleme de sănătate post viroze respiratorii sau pneumonii, pentru a le ajuta să aibă o calitate a vieții mai bună. De altfel, principalul beneficiu al recuperării respiratorii îl reprezintă creșterea gradului de independență a pacientului, prin ameliorarea simptomelor cauzate de insuficiența respiratorie și creșterea capacității la efort fizic”, a explicat managerul Cristian Roman.

Adriana Canciu a absolvit în anul 2018 Facultatea de Medicină din cadrul Universității „Lucian Blaga” Sibiu, Specializarea Medicină Generală, iar în 2023 a încheiat rezidențiatul în Medicină Fizică și de Reabilitare în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu – Clinica Reabilitare Medicală I, devenind medic specialist. Este doctorand în cadrul ULBS și asistent universitar al Facultății de Medicină.

Adriana Canciu, medic specialist: „Îmi doresc ca, prin intermediul acestei colaborări, să vin în sprijinul pacienților cu patologie respiratorie, astfel încât, cu ajutorul întregii echipe multidisciplinare a spitalului, să contribuim la îmbunătățirea calității vieții, creșterea autonomiei și reintegrarea socio-profesională a pacienților.”

Spitalul are 14 paturi de internare pentru adulți, în cadrul a două compartimente de recuperare respiratorie, serviciile fiind decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Reabilitarea respiratorie se adresează îndeosebi pacienților cu dispnee (greutate în respirație) și scădere a toleranței la efort de cauză respiratorie, contribuind la scăderea senzației de lipsă de aer în timpul desfășurării activităților curente. Un program de reabilitare respiratorie va cuprinde: educație medicală, tratament medicamentos, oxigenoterapie, consiliere pentru renunțare la fumat și kinetoterapie respiratorie. Compartimentele de recuperare respiratorie includ saloane de internare pentru pacienți, precum și o sală de kinetoterapie dotată cu aparatura necesară testării și antrenării la efort a pacienților, precum bicicletă orizontală, bicicletă eliptică, bicicletă medicinală, bandă de alergat, spalier etc.

„Programul de recuperare respiratorie este personalizat, adaptat fiecărui pacient, ținându-se cont de istoricul medical, de evaluarea gravității afecțiunii respiratorii de care suferă sau de problemele psihosociale. De asemenea, vor fi analizate și alte boli asociate, care pot exclude sau amâna participarea la programul de reabilitare. La evaluare se vor avea în vedere: radiografia toracică, electrocardiograma, probele funcționale respiratorii, analizele de laborator, pulsoximetria, precum și gazele din sânge în repaus și la efort. În funcție de simptomele care predomină, se stabilește programul de recuperare pentru fiecare persoană”, arată dr. Lavinia Danciu, director medical.

Pentru a beneficia de serviciile de recuperare oferite de Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, în regim spitalizare continuă, este nevoie să vă programați pentru un consult pneumologic, în urma căruia se va stabili în ce măsură recuperarea respiratorie poate fi eficientă.

La momentul prezentării, este necesar să aveți biletul de trimitere de la medicul de familie, cu indicația consult de pneumologie, cardul de sănătate și cartea de identitate. Consultațiile se pot programa fie online, fie telefonic la 0269.210979, de luni până vineri, între orele 8:00 și 11:00.

Răspunde