Recital Csíky Boldizsár la Sala Oglinzilor

Recital Csíky Boldizsár la Sala Oglinzilor

Festivalul Ars HUNGARICA le dăruiește melomanilor sibieni un recital extraordinar al pianistului Csíky Boldizsár Jr.

Duminică, 17 noiembrie, de la ora 17:00, publicul va putea participa la recitalul susținut de reputatul muzician Csíky Boldizsár la Sala Oglinzilor a Forumului German.

„Pianistul Csíky Boldizsár a fost solistul tuturor orchestrelor simfonice din țară, totodată a concertat și în Europa și Asia. Deseori a fost invitat să țină cursuri de măiestrie sau să facă parte din jurii ale competițiilor internaționale. În paralel cu activitatea artistică este profesor doctor la Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca”, transmit organizatorii Ars HUNGARICA.

Csíky Boldizsár Jr. s-a născut la Reghin in 25 noiembrie 1968 şi, din copilărie, a demonstrat surprinzătoare calităţi muzicale. A urmat Liceul de Artă din Târgu Mureş, unde i-a avut ca profesori pe Szőnyi Márta şi Ávéd Silló Éva. Şi-a continuat studiile la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, cu profesorii Ileana Prada şi Dana Borşan, iar la compoziţie cu Hans Peter Türk. Ca student, a câştigat cinci premii naţionale de interpretare pianistică, iar în 1994, a primit premiul „Cella Delavrancea” acordat de maestrul Dan Grigore. Din anul 1991, a urmat cursuri postuniversitare cu maestrul Jenő Jandó, profesor universitar la Academia de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta. În 1992, a primit o bursă de studii la cursurile de măiestrie din Lübeck (Germania) cu profesorul Lev Naumov. Între anii 1993-1997, participă la cursurile de măiestrie susţinute de profesorul Walter Krafft din München. În 1998, participă la recomandarea maestrului Dan Grigore la cursul de vară de la Fontainebleau (Franţa), unde frecventează cursurile profesorilor Gabi Cassadesus, Philippe Bianconi şi Philippe Entremont. În anul 2000, după numeroase colaborări, aproximativ 40 de concerte pe an, directorul muzical Walter Krafft al instituţiei Münchener Musikseminar îi acorda titlul de solist permanent.

A susţinut concerte cu toate orchestrele simfonice din România şi a realizat mai multe înregistrări: CD, la radio şi TV. A fost invitat în repetate rânduri ca membru al juriului concursurilor internaţionale de pian, susţinând de asemenea cursuri de măiestrie în ţară şi în străinătate.

Ca artist interpret, a susţinut peste 1000 de concerte şi recitaluri în toate centrele muzicale din ţară şi peste hotare: Austria, Anglia, Bulgaria, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Scoţia, Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Cehia, America şi Japonia.

A colaborat cu dirijori de talie mondială, printre care amintim: Erich Bergel, Ion Baciu, Emanuel Elenescu, Emil Simon, Petre Sbârcea, Ludovic Bács, Aczél Ervin, Remus Georgescu, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Ilarion Ionescu-Galaţi, Sabin Păutza, Gheorghe Costin, Edvard Tschivzhel, Kocsis Zoltán etc.

A colaborat în diferite formaţii camerale, cu artişti consacraţi precum: Ruha István, Ligeti Diana, Carmen Gurban, Gaetano d´Espinosa, Fenyő László, Rolf Herbrechtsmeyer, Andreas Henkel, Valentin Arcu, Dan Grigore, Jandó Jenő, Cvartetul Transilvan, Cvartetul Gaudeamus, Trio Moscova etc.

În anul 2006, obţine titlul de doctor în muzică, susținând lucrarea „Stileme ale creţiei pianistice la A. Skriabin – de la postromantic la modern”. A publicat, de asemenea, în trei volume, monografia completă a dirijorului Erch Bergel. În prezent, ocupă funcţia de profesor universitar la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. Studenţii clasei sale de pian sunt distinşi cu premii la concursurile de pian din ţară şi din străinătate, unii dintre ei având deja o activitate concertistică şi pedagogică bogată.

În Sibiu, Csíky Boldizsár este apreciat pentru colaborările sale cu Filarmonica de Stat, inclusiv la organizarea Concursului – Festival Internațional de Interpretare Pianistică și Compoziție „Carl Filtsch”, unde poartă responsabilitatea de președinte al juriului.

Răspunde