Pasiune în cuplu

Pasiune în cuplu

La Sala Oglinzilor din Sibiu, vizitatorii au șansa de a descoperi o lume nouă prin munca și pasiunea artiștilor Fekete Ferenczi Blanka și Demeter János.

Tablouri și sculpturi abstracte din lemn recuperat sunt expuse la sediul Forumului German din Sibiu, în cadrul festivalului Ars HUNGARICA.

„Este cea de a treia expoziție din cadrul festivalului și mulțumesc Forumului German pentru ospitalitate și pentru acest minunat spațiu. Aici ne vom desfășura, timp de o săptămână, activitățile legate de literatură, prezentări de cărți, evenimente pentru copii, astfel încât această expoziție va fi vizualizată. Mulțumesc artiștilor care au acceptat invitația noastră. Fekete Ferenczi Blanka și Demeter János sunt artiștii expozanți în această frumoasă zi de toamnă. Ei își prezintă lucrările și pasiunea pentru artă în expoziția intitulată ‘Lumea noastră’ – cu alte cuvinte, suntem în lumea lor acum. Lucrările lui Blanka folosesc o varietate de stiluri și tehnici, expresii și emoții transpuse în mod unic pe pânză. Demeter János creează lucrări din lemn reciclat, dând o nouă viață unei bucăți de lemn care a fost folosită de cineva sau pur și simplu aruncată, eventual pe foc”, a explicat organizatorul festivalului – Serfőző Levente, președintele Asociației HID și vicepreședintele Asociației Maghiare de Cultură din Transilvania, astăzi, la vernisaj.

„Sunt foarte mândru de ceea ce am realizat”

Tablourile Blankăi Fekete au atras admirația tuturor, însă ea nu se limitează la a zugrăvi imagini pe pânză. „Eu pictez practic pe orice. Genți, portofele, geci, tricouri, orice se poate purta se poate și picta, dacă aveți nevoie de un articol de fashion unic”, le-a mărturisit artista celor prezenți. Pentru soțul ei, expoziția de la Sibiu reprezintă un vis împlinit. „M-am gândit acum 3-4 ani dacă vreodată o să pot să-mi expun lucrările undeva. Și uite că anul acesta este a doua expoziție când reușesc, una am avut-o la Târgu Mureș și una aici, la Sibiu, deci mi s-a împlinit un vis. Sunt foarte bucuros și, în același timp, foarte mândru de amândoi, de ceea ce am realizat. Eu chiar am pornit din nimic și tot din nimic încerc să creez niște lucruri frumoase. Îmi place foarte mult să lucrez cu lemnul. Ideile îmi vin pe parcurs. După ce găsesc lemnul și încep să-l curăț, atunci îmi dau seama cât poate fi folosit din acea bucată”, descrie Demeter János.

„Creațiile lor se completează”

Pentru Valentin Trifescu, muzeograf la Muzeul Național Brukenthal, „lumea” acestei familii de artiști reprezintă un univers echilibrat și armonic, unde creațiile se completează.

„Nu vă voi mai spune ceea ce vedeți aici, pentru că misiunea criticului de artă nu este aceea de a descrie ceea ce fiecare poate vedea în felul lui, ci, poate de a pune operele de artă într-o altă lumină. Una dintre aceste lumini poate fi aceea că este foarte important ca provincia transilvăneană să fie activă, în condițiile în care, în ultima vreme, marile orașe ale României și nu numai – pentru cazul maghiarimii, și Budapesta – au atras tot ce înseamnă producție artistică, literară, economică și așa mai departe. Prin urmare, provincia s-a devitalizat în bună măsură, așa că mă bucur enorm când văd că și la nivel local se creează și nu rămânem într-o formă de pasivitate, cum spunea Sadoveanu, un ‘oraș în care nu se întâmplă nimic’. Este un caz fericit aici, avem de a face cu un soț și o soție care se inspiră reciproc, însă nu se copiază, creațiile lor se completează. Doamna Fekete Blanka are un nume predestinat artelor: ‘Fekete’ înseamnă în maghiară ‘negru’ și ‘Blanka’ – ‘alb’. Totuși, picturile ei nu sunt deloc în alb și negru, ba, dimpotrivă, este o abundență de culori. Este o artă feminină, sensibilă, mie mi-a fost foarte ușor, când am intrat, să văd cine este bărbatul și cine este femeia aici. Este un cuplu funcțional, în care femeia își asumă rolul feminin și bărbatul, rolul masculin. Arta domnului Demeter János îmi este simpatică din start, pentru că nu este acel ‘recoup art’ specific celor obsedați de ecologisme, care reciclează bidoane, sticle și tot felul, un fel de recuperare a deșeurilor, ci o recuperare identitară a materialelor nobile, a naturii reinterpretate, în condițiile în care vine într-o mare tradiție transilvăneană a sculpturii în lemn. Marele sculptor Jenő Szervátiusz mergea din sat în sat, în satele maghiare, să învețe de la meșteșugari arta cioplitului lemnului. Domnul Demeter este, la rândul său, un meșteșugar, el lucrează cu lemnul, iar ceea ce vedeți aici sunt rămășițele, ceea ce nu a putut fi utilizat sau a fost găsit în călătoriile sale prin păduri, deci vine cu această manualitate a meseriașului care știe cum se lucrează cu materia și și-a descoperit vocația de artist în mediul familial, alături de soția care are studii în domeniu”, a arătat specialistul.

Expoziția „Lumea noastră”, semnată de Fekete Ferenczi Blanka și Demeter János, poate fi vizitată la Sala Oglinzilor
Ars HUNGARICA, un proiect cofinanțat de Primăria Sibiu și Consiliul Județean Sibiu, continuă până pe 17 noiembrie în municipiul Sibiu și orașul Ocna Sibiului. Printre evenimentele speciale se numără expoziții, spectacole de teatru, precum și programe literare și muzicale. Seria de evenimente include, de asemenea, lansări de carte, spectacole de teatru pentru copii și concerte dedicate celor mici. Programul festivalului este îmbogățit de o degustare de vinuri și un recital de pian al pianistului Csíky Boldizsár.

Duminică, 10 noiembrie, de la ora 11:00, Galeria Bisericii Reformate găzduiește vernisajul expoziției „Salonul Internațional al Fotografilor Maghiari”, ediția a XXIV-a, cu lucrări premiate în 2024. Expoziția va fi deschisă de Magdó István, vicepreședintele Asociației Mondiale a Fotografilor Maghiari, și de Louis Guermond, fotograf din Sibiu.


Cosmin PAL

Răspunde