Directorii asociațiilor muzeale din Europa discută, la această oră, despre provocările din domeniu. Evenimentul are loc la Biblioteca ASTRA, în marja conferinței anuale a Rețelei Organizațiilor Muzeale Europene (NEMO).
Schimbul de experiență se desfășoară în spațiul American Corner Sibiu.
„Peste 22 de țări sunt reprezentate la întâlnirea directorilor de asociații muzeale din Europa. Am discutat despre situația muzeelor, influența politică în zona de decizie, am avut parte de un rezumat profesionist realizat legat de situația din țările Europei și sunt bucuros să constat că în ultimii doi ani, în România, lucrurile stau mai bine decât în multe alte țări.
Pe scurt, avem un ministru al Culturii care a demarat și realizat lucruri concrete pentru sectorul muzeal, legislație, instrumente de finanțare, în viitor salarizare echitabilă și predictibilitate. Așa că da, trebuie să spun mulțumesc și felicitări, Raluca Turcan! Nu poate contesta nimeni lucrurile pozitive pentru sectorul muzeal în mandatul dumneavoastră”, a transmis gazda reuniunii, Ciprian Ștefan, managerul Muzeului ASTRA și președintele Rețelei Naționale a Muzeelor din România. În opinia sa, organizarea evenimentului NEMO la Sibiu plasează din nou Muzeul ASTRA pe harta muzeelor importante din Europa și din lume.
Sibiul, prin Muzeul ASTRA, găzduiește, în perioada 10-12 noiembrie, peste 230 de specialiști din muzee și cultură, din aproape 40 de țări, în cadrul Conferinței Europene a Muzeelor – NEMO, sub genericul „Putem vorbi? Muzeele în fața polarizării”. Participanții vor explora cum pot muzeele să încurajeze dialogul, să promoveze înțelegerea, să unească comunitățile și să întărească democrațiile. „Această reuniune oferă un cadru pentru a crea o înțelegere comună a evoluțiilor din Europa. Profesioniștii din muzee sunt aici pentru a explora cum munca lor poate sprijini societăți stabile și prospere. În plus, fiecare țară aduce o moștenire culturală unică, iar conferințele anuale NEMO ne încurajează să învățăm din tradițiile locale ale gazdei și să ne aprofundăm respectul și cunoașterea patrimoniului cultural european în ansamblu”, a subliniat Petra Havu, președinta Consiliului Executiv al NEMO.
În cele trei zile, activitățile conferinței se vor desfășura atât la Biblioteca Județeană ASTRA, cât și la Muzeul Național Brukenthal, Sala Thalia, Casa Artelor și în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiu.
Doi dintre speakerii principali sunt din România: Cristina Toma, de la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, care va vorbi despre implicarea comunității în cadrul panelului „Putem vorbi?”, luni, 11 noiembrie, și Izabela Luiza Pop, de la Universitatea Tehnică din Cluj, care va conduce atelierul „Evaluarea sustenabilității muzeelor: Indicatori și practici esențiale”, marți, 12 noiembrie.