Peste 1.200 de biblii, expuse la Sibiu în cadrul Zilelor Șaguniene

Peste 1.200 de biblii, expuse la Sibiu în cadrul Zilelor Șaguniene

La Biblioteca Județeană Astra, vizitatorii pot vedea, în aceste zile, o expoziție care cuprinde peste 1.200 de biblii ale colecționarului Ionel Tupac.

Vernisajul expoziției „Sfânta Scriptură și Biblia Sfântului Ierarh Andrei Șaguna” a avut loc ieri, în sala festivă a bibliotecii, în cadrul programului de manifestări dedicate sărbătorii Sfântului Ierarh Andrei Şaguna în Arhiepiscopia Sibiului

ÎPS Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a salutat această expoziție de carte sacră ce reunește un număr impresionant de volume cu valoare istorică, ediții inedite, precum cea mai mare și cea mai mică biblie. „Ar fi poate suficient dacă am citi în fiecare zi câte un capitol din Sfânta Scriptură. Făcând acest lucru și fiind mereu în contact direct cu scrierile Vechiului Testament, dar mai ales cu cele ale Noului Testament, ne-am da seama cum ne îmbogățim continuu duhovnicește, iar aceasta aduce cu sine o liniște cum nu există. Cuvântul lui Dumnezeu este izvor de viață și hrană a creștinului! Vă îndemn, așadar, pe toți cei care sunteți aici să priviți spre aceste depozite ale Cuvântului lui Dumnezeu, pentru că nu sunt altceva decât locații speciale. Să ne bucurăm cu toții că avem un dar de la Dumnezeu, care este darul vieții, darul libertății, fiind în mâna lui Dumnezeu de când ne-am născut și până plecăm dincolo, când ne cheamă El. Toate aceste taine sunt cele pe care Dumnezeu ni le comunică în Cuvântul lui, în Scriptură, iar acesta este un moment potrivit să privim spre daruri lui Dumnezeu făcute nouă în acest fel. Avem Cuvântul lui Dumnezeu și deci suntem în mâna Lui Dumnezeu. Nu avem de ce să ne temem”, a spus ierarhul.

Printre cele mai valoroase exemplare din colecția lui Ionel Tupac, se numără un manuscris din secolul al XIII-lea, dar și o pagină din cea de-a doua Biblie tipărită în istorie, Biblia lui Anton Koberger. Impresionante sunt și pagini din primele biblii tipărite din secolul al XVI-lea, biblii începând din secolul al XVI-lea până în secolul XXI, biblii miniaturale, biblii care au aparținut unor personalități, precum și cea mai mare biblie din România.

Despre colecția de peste 1.200 de biblii a vorbit pr. conf. univ. dr. Constantin Horia Oancea, decanul Facultății de Teologie „Andrei Șaguna”, catalogând efortul traducerii Bibliei ca fiind un eveniment cultural major.

„Aveți posibilitatea să vedeți o parte din această colecție care numără peste 1.000 de Biblii. Sunt Biblii traduse și traducerea Bibliei în orice limbă reprezintă un eveniment cultural major, pentru că el marchează cultura unui popor. Noi îl omagiem pe Sfântul Andrei Șaguna în aceste zile și Sfântul Andrei Șaguna, la rândul său, ne-a oferit una dintre traducerile românești ale Bibliei, pe care o și vedeți aici expusă. În introducere, ierarhul compară limba cu un pom, un pom care poate fi uscat, dar dacă este altoit, va da roade noi roade plăcute. La fel este și limba unui popor: dacă este altoită prin traducerea și prin limba Sfintei Scripturi, ea dă roade spirituale în cultura acelui popor și atunci, desigur că Biblia va înălța orizonturile noastre spirituale în viață. Traducerea Bibliei reprezintă totodată un factor de unitate a limbii pe care o vorbim și, nu în ultimul rând, Biblia este o carte de căpătâi care ne hrănește pe noi în activitatea noastră de zi cu zi. Cultura noastră europeană, cultura laică – am spune astăzi – își are originile în cultura biblică. Vă recomand cu căldură să vizionați toate exponatele acestea”, a afirmat decanul Facultății de Teologie.

Răspunde