Ce ne unește și ce ne separă?

Ce ne unește și ce ne separă?

Cum să creăm legături autentice în lumea modernă? Aceasta este una dintre provocările la care dorește să ne răspundă Asociația Culturală Noua Acropolă Sibiu, care organizează o masă rotundă dedicată Zilei Mondiale a Filosofiei.

Evenimentul va avea loc luni, 25 noiembrie, ora 18:00, la Biblioteca Județeană Astra, iar în ipostaza de moderator se va regăsi Mihaela Brătuianu.

„Privind imaginea globală a lumii actuale, ne apar în prim-plan multiple probleme cu care societatea se confruntă: de la războaie la corupție, de la poluarea mediului până la crizele umanitare. Cauzele acestor probleme sunt lipsa educației, a cunoașterii, criza valorilor etice și egoismul tot mai acerb. Interesul pentru binele comun a scăzut, iar satisfacerea propriilor nevoi și dorințe cu orice preț este primordială.

Lipsa de conștientizare a faptului că avem nevoie unii de alții, că doar relațiile umane autentice pot duce la binele întregii omeniri, determină o societate fracturată, divizată în interese de grup.

Cum refacem unitatea? Ce avem în comun unii cu alții? Ce ne unește și ce ne separă? Cum să creăm legături autentice în lumea modernă? Sunt întrebări la care ne propunem să reflectăm și pe baza lor să dialogăm în masa rotundă dedicată unității în diversitate.

Filosofia este azi, poate mai mult ca niciodată, un exercițiu necesar de reflecție asupra poziției noastre față de viață și de lume, o cale de abordare a valorilor umane și a sensului vieții, care stă la baza deciziilor noastre, a modului nostru de a ne manifesta în lume și a relației noastre cu semenii și cu natura. Filosofia ne poate face mai profunzi, mai umani și mai liberi”, transmit organizatorii.

Noua Acropolă este o organizație internațională ce activează în domeniul filosofiei, culturii și voluntariatului și care promovează o educație umanistă continuă, esențială pentru dezvoltarea individuală și a societății civile.

Răspunde