Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru și comuna Biertan au semnat un nou contract de finanțare, al treilea pentru această localitate, prin Programul ”Regiunea Centru” 2021-2027. Peste 2,2 milioane euro se vor cheltui pentru a crește eficiența energetică a școlii cu clasele I-IV.
Proiectul, care se va derula pe o perioadă de 32 de luni, până în iunie 2027, urmărește să transforme clădirea istorică a școlii într-un spațiu educațional modern, sustenabil și cu un impact redus asupra mediului. Acest proiect este complementar cu proiectul de reabilitare a sitului UNESCO din Biertan și celui similar de reabilitare energetică a Școlii Gimnaziale din Biertan, contractate anterior.
Clădirea – monument istoric în care funcționează școala încă din 1942 încă nu a beneficiat niciodată de investiții mari pentru reabilitare. Valoarea totală a proiectului este de 14 milioane de lei, din care 11,4 milioane de lei reprezintă fondurile europene nerambursabile solicitate de beneficiar, Primăria comunei Biertan. Finanțarea este alocată din Programul ”Regiunea Centru” 2021-2027, Axa Prioritară 3, ce promovează eficiența energetică și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Lucrările de modernizare vor include reabilitarea termică a pereților, planșeelor și acoperișului, modernizarea sistemelor de încălzire, ventilație și iluminat, montarea de panouri solare și pompe de căldură, precum și refacerea instalațiilor sanitare și electrice. Înlocuirea tâmplăriei și alte lucrări arhitecturale vor aduce clădirea la standarde moderne, reducând semnificativ consumul energetic și îmbunătățind confortul pentru cei care o folosesc. În cadrul proiectului, se urmărește reducerea consumului de energie primară al clădirii cu 64,45%, iar emisiile de dioxid de carbon vor scădea cu 96,52%. Proiectul va avea un impact semnificativ atât asupra grupului țintă, care include 69 de elevi, patru cadre didactice și doi angajați din personalul auxiliar, cât și asupra întregii comunități din Biertan, potrivit celor de la ADR Centru.
„Cele două proiecte pentru eficientizarea energetică a școlilor din comună reprezintă exemple elocvente ale utilizării eficiente a fondurilor europene pentru îmbunătățirea condițiilor de viață în mediul rural și modernizarea infrastructurii educaționale, respectând totodată valorile patrimoniului cultural. Reabilitarea nu doar că va crea condiții moderne și mai bune pentru educație, ci va contribui și la atingerea obiectivelor regionale de eficiență energetică, asigurând astfel o dezvoltare sustenabilă pentru comunitatea locală și întreaga regiune”, a declarat directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, Simion Crețu.