Spitalul de Psihiatrie – primul din Sibiu care va oferi hrana bolnavilor în condiții sigure și ecologice

Spitalul de Psihiatrie – primul din Sibiu care va oferi hrana bolnavilor în condiții sigure și ecologice

Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” va deveni, în următoarele luni, primul spital din municipiul Sibiu și al doilea din județ, după spitalul din Mediaș, care va servi hrana pacienților, în tăvi termoizolate, înlocuind astfel actualele caserole de unică folosință, ceea ce înseamnă siguranță alimentară la cele mai înalte standarde din sistemul de sănătate și reducerea risipei, pentru că nu se vor mai arunca atât de multe deșeuri.

Acest lucru este posibil după ce a fost achiziționată pentru Blocul Alimentar al spitalului sibian o linie modernă de porționare și servire a mesei.

„Prin introducerea livrării hranei pacienţilor în tăvi protejate termic, cu destinaţie exactă pentru fiecare bolnav în parte, se vor îndeplini cerinţele şi standardele impuse de HACCP (reprezentând punctele critice de risc ridicat în alimentaţia publică) în ceea ce priveşte lanţul termic al mâncării gătite, care trece prin toți pașii: prepararea, porționarea și servirea. Procesul termic al hranei gătite se realizează prin sistemul de porţionare în tăvi compacte, cu ajutorul unei benzi de porţionare, iar mâncarea caldă ce urmează a fi porţionată se menţine la cald în timpul acestei operaţii, în bainmarie-uri. Acest sistem impune spălarea centralizată a tăvilor şi farfuriilor care se întorc de pe secţii, într-o maşină de spălat tip tunel, având contact cu apa şi detergentul minim două minute, timp solicitat de normele europene, spălarea se efectuează la 65˚C şi clătirea la 85˚C, temperaturi necesare pentru o igienizare corectă. Astfel realizăm o dezinfecţie termică, pe o parte, pe de altă parte şi o dezinfecţie chimică, cu detergenţi profesionali, cu o dozare strictă, controlată. Zona de spălare este delimitată, cu acces direct în zona de porţionare, pentru a implementa un circuit corect. Dezavantajul major existent la caserolele utilizate în prezent este dat de ciclul de folosință foarte scurt, acestea devenind deșeuri după prima utilizare”, a declarat managerul Florin Neag.

Pentru deservirea acestui sistem de porționare și livrare a hranei, este nevoie de un minim de cinci angajați pe tură. În momentul de față, bucătăria funcționează cu maxim patru angajați pe fiecare tură. Vor mai fi angajați patru muncitori necalificați, după ce consilierii județeni au aprobat ieri, în ședința extraordinară, modificarea și completarea organigramei și a statului de funcţii ale unității medicale.

Spitalul are 453 de paturi și activitatea sa este coordonată de către Consiliul Județean Sibiu.

Răspunde