Sărbătoarea Recoltei: Tradiția se trăiește!

Sărbătoarea Recoltei: Tradiția se trăiește!

Managerul Ciprian Ștefan a transmis un mesaj puternic miilor de vizitatori ai Muzeului ASTRA care au ales să participe la Sărbătoarea Recoltei.

„Sunt mândru că sunt român, sunt moț și sunt al dumneavoastră! Aici, la ASTRA, ceea ce vedeți este al dumneavoastră. În spatele meu îi aveți pe cei care dau recolta, avem meșterii care fac produse și care oricând pot fi folosite. Vedeam azi dimineață un articol care spunea că 140.000 de familii s-au mutat din mediul urban în mediul rural. De ei au nevoie! Ei sunt vedetele. Noi păstorim tradiția și o dezvoltăm mai departe. La Muzeul ASTRA, cultura se trăiește!”, a spus directorul muzeului, ieri, la Târgul de țară.

Ciprian Ștefan, care și-a depus candidatura pentru un post de senator din partea PNL, dorește să pună experiența sa în managementul cultural în slujba țării. „În primul rând, vreau să continuăm ceea ce am început la Ministerul Culturii, datorită doamnei ministru și echipei dumneaei. Foarte important, este un exemplu. Clasa politică a înțeles că are nevoie de profesioniști. Lucrurile se întâmplă nu doar pentru Sibiu, ci pentru România. Și sunt fapte concrete, nu vorbe. Lumea e sătulă de vorbe, trebuie să mergem mai departe cu același aplomb, optimism și să arătăm că da, în România se poate, se poate foarte bine”, adaugă el.

Aproape 4.000 de vizitatori au participat la Sărbătoarea Recoltei din Muzeul Astra. Produse locale de sezon, rețete vechi, ateliere meșteșugărești și spectacole folclorice susținute de Traian Stoiță, Sebastian Emanuel Stan și ansamblul „Purtata Secașelor” au asezonat sfârșitul de săptămână în România în miniatură din Dumbrava Sibiului. Sibienii și turiștii s-au aprovizionat cu fructe, legume, must sau brânzeturi, au aflat secretele meșteșugarilor și, desigur, au gustat bucate pregătite în bucătăria muzeului: brânza „de ghioabă”, tocana de noatin sau „zama de fasole-n pârgă” din Țara Moților a lui Ciprian Ștefan! „Fasole boabe, o doi ardei, câta ceapă, morcovi, păstârnac, suc de roșii și chișcă de ardei gras, mai zvârli niște afumătură, spui povestea, guști mereuț și zâci lumii de toate! Astăzi am vrut să comunic o rețetă foarte veche, care dă ora exactă când vine vorba despre sustenabilitate, dacă vorbim despre risipă alimentară sau a construi ceva frumos. Trebuie să vorbim despre modul în care erau utilizate resursele, în trecut, în sezon. Asta am curatoriat”, a explicat Ciprian Ștefan.

Ciprian Anghel Ștefan, manager Muzeul ASTRA: „În același timp, am încercat să dau un imbold de optimism, pentru că România e frumoasă și România o facem noi și nimeni altcineva. În acest creuzet al comunității europene, noi, românii și celelalte etnii conlocuitoare, trebuie să fim liberi să ne hotărâm viitorul. Direcția este: prin noi înșine. Fără a face un discurs electoral, această sintagmă trebuie să meargă mai departe, pentru că noi știm, putem și vrem. Așa vom dezvolta țara!”

Meșterii populari, nelipsiți de la Muzeul ASTRA, au fost din nou în centrul atenției. „Ziua Recoltei vine cu o diversitate de produse, de legume și fructe ale toamnei, producători care ne sunt aproape tot timpul anului, vine cu ateliere gastronomice care valorifică tocmai roadele din grădinile muzeului și de la producători. De asemenea, avem programul ‘Animă ASTRA’ – ateliere meșteșugărești cu olari și moți dogari, care produc acele vase atât de necesare gospodăriei în vederea păstrării peste iarnă a conservelor, de la păvălișca pentru păstrat slănina până la aceste putinici de lemn, numite în Munții Apuseni ghioabe, unde se păstra bună parte din an brânza frământată; în același tip de vase se păstrau și murăturile, cum sunt acestea pregătite astăzi, iar în alta am pus la scurs cașul. Programul ‘Animă ASTRA’, cofinanțat de Primăria municipiului Sibiu și susținut de CEC Bank, consolidează ideea că meșteșugurile și produsele meșterilor nu sunt doar undeva rămase în istorie, ca valori etnografice, ci sunt viabile și astăzi”, a precizat Lucian Robu, directorul Muzeului în aer liber.

Răspunde