În cadrul programului cultural „Cărțile ASTRA”, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu invită publicul la prezentarea volumului „Ars artificialiter scribendi: incunabule, prototipografi și heraldică”, semnat de dr. Constantin Ittu, cercetător în istorie, specialist în heraldică și fost coordonator a bibliotecii Muzeului National Brukenthal.
Apărut în acest an la Editura Muzeului Național Brukenthal, volumul „Ars artificialiter scribendi: incunabule, prototipografi și heraldică” propune o călătorie în lumea primelor tipărituri, cunoscute sub denumirea de incunabule. „Prin intermediul acestora, cartea oferă o incursiune atât în ars artificialiter scribendi, („arta scrierii artificiale”) sau, în limbajul de azi, în arta tiparului (meșteșug nou în secolul al XV-lea), cât și în lumea celor care au tipărit acele prime cărți, meșteri cunoscuți, în terminologia de specialitate, mai ales internațională, drept prototipografi, nu tipografi. Este o lume fascinată care nu scapă rigorilor cronologiei – nici nu avea cum –, motiv pentru care, atunci când vorbim despre incunabule, le încadrăm în arcul cronologic al anilor 1439-1500, iar când pronunțăm cuvântul postincunabule, referințele se îndreaptă spre intervalul 1501-1520/1525. De altfel, în carte se regăsește doar un singur capitol dedicat unui postincunabul, apărut în Veneția anului 1514”, precizează profesorul Constantin Ittu, autorul volumului.
Pasiunea sa de aproximativ patru decenii pentru heraldică, încununată printr-un doctorat în acest domeniu, este reflectată în ultimul capitol, unde cititorii sunt invitați să exploreze istoria acestei vechi arte, prin intermediul unui incunabul apărut în Anglia anului 1486, document care combină heraldica și arta vânătorii.
În esență, prezentarea volumului „Ars artificialiter scribendi: incunabule, prototipografi și heraldică” propune celor interesați o incursiune captivantă în timp, în cel din trecutul primelor cărți tipărite.
Evenimentul va avea loc luni, 21 octombrie, ora 15:00, în spațiul American Corner Sibiu (Corp B, et. 5), și va include o sesiune de discuții și autografe. Alături de autor se vor afla dr. Alexandru Chituță, managerul Muzeului Național Brukenthal, și dr. Răzvan C. Pop, managerul Bibliotecii ASTRA Sibiu.