Aproximativ 30 de studenți din România și din Italia se află la Sibiu, în aceste zile, unde studiază bucătăriile din gospodăriile tradiționale din Stănești, Horezu, Găleșoaia, Săpânța și Mahmudia expuse în Muzeul în aer liber din Dumbravă.
Tinerii participă la un workshop internațional de arhitectură și design cu tema „Bucătăria: spații și tradiții”.
Vizita vine la scurt timp după un alt eveniment științific important găzduit de Muzeul ASTRA. În această săptămână, specialiștii Autolaboratorului pentru Aplicaţii în Restaurare a Centrului de Excelență pentru Restaurare prin Tehnici Optoelectronice-CERTO, din cadrul Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică – INOE 2000, a realizat aici cercetări privind broderiile tradiționale păstrate la Muzeul ASTRA.
„Piesa de tezaur cu denumirea ‘Faţă de masă’ din Colecţia Port-Textile şi Broderii a Muzeului ASTRA, cunoscută ca ‘Mostrar’ pentru cele 260 de modele de broderii asamblate laolalte într-o manieră unică şi originală, a fost punctul de interes al investigaţiilor realizate de cercetătorul ştiinţific Lucian-Cristian Ratoiu, de la CERTO – INOE 2000. Tehnica de cercetare utilizată a vizat analiza hiperspectrală, ale cărei rezultate vor fi interpretate de grupul de cercetători de la INOE, cu scopul ulterior de a poziţiona artefactul într-un context cultural aprofundat, alături de Elena Găvan, muzeograf Muzeul ASTRA, Iulia Teodorescu, restaurator textile Muzeul ASTRA şi Andrea Bernath, specialist în conservare preventivă Muzeul ASTRA. Studiul bunurilor culturale, în scopul valorificării şi prezervării acestora, se poate realiza doar prin proiecte de colaborare ce implică abordări transdisciplinare! Iată că acest fapt este posibil la Muzeul ASTRA!”, au transmis reprezentanții instituției muzeale.