Cinematograful din inima Sibiului este locul unde cele mai apreciate filme românești din ultimele decenii își dau întâlnire cu cinefilii adevărați. În fiecare vineri seara, la Centrul Cultural „Ion Besoiu”, „RetroCinemateca” readuce pe marele ecran titluri precum „Titanic vals”, „Ștefan cel Mare”, „Moartea domnului Lăzărescu” sau seria „BD”. Accesul publicului la proiecții este gratuit.
Dacă e vineri, e „RetroCinemateca” la Centrul Cultural „Ion Besoiu”! Un nou proiect cultural, unic în Sibiu, propune 15 proiecții de filme vechi, în fiecare vineri, de la ora 20:00, până la sfârșitul anului: „Doar cu buletinul la Paris” (2015), „Titanic vals” (1964), „Brigada Diverse intră în acțiune” (1970), „Brigada Diverse în alertă! ” (1971), „Brigada Diverse la munte și la mare” (1971), „Moartea domnului Lăzărescu” (2005), „Sunt o babă comunistă” (2013), „Baltagul” (1969), „Ion: blestemul pământului, blestemul iubirii” (1980), „Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu” (1980), „Ștefan cel Mare” (1974), „Burebista” (1980), „Corul pompierilor” (2000), „Despre morți numai de bine” (2005), „Păcală se întoarce” (2006).
Accesul la toate evenimentele este liber, pe bază de rezervare pe platforma online eventbook.ro sau la casierie.
„RetroCinemateca” începe cu pelicula „Doar cu buletinul la Paris” (regia: Șerban Marinescu, 2015). Proiecția va avea loc vineri, 20 septembrie, de la ora 20:00, în Sala Mică. Regizorul filmelor „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Ticăloșii” sau „Cei care plătesc cu viața” revine cu o producție despre România actuală, despre resemnare, speranță și haz de necaz. Șerban Marinescu a realizat o satiră la adresa societății românești, țesută în jurul unui profesor modest de limba franceză, care toata viața a visat să vadă Parisul. Într-o țară a respectului pentru valoare, în care lozinca „La vremuri noi, tot noi!” nu are fundament, unde politicienii au experiența vieții reale, iar pensionarii înțeleg cu adevărat ce s-a câștigat în ’89, într-o țară în care democrația este trăită ca în Vest, cu poliția mereu la datorie și în care speranța abia mai trăiește, „Doar cu buletinul la Paris” vine să întărească exact contrariul! Realitatea lovește nemilos în visul celui naiv, iar oamenii onești constată că „am ajuns la mâna mitocanilor”. Suntem nevoiți întotdeauna… „s-o luăm de la capăt”!
Vineri, 27 septembrie, de la ora 20:00, în Sala Mică a Cinematografului „Ion Besoiu”, „RetroCinemateca” vă propune capodopera „Titanic vals” (regia: Paul Călinescu, 1964) adaptare după piesa omonimă de Tudor Muşatescu, avându-i în distribuție pe: Grigore Vasiliu Birlic, Silvia Fulda, Kitty Gheorghiu-Muşatescu, Mitzura Arghezi, Lucian Dinu, Coca Andreescu, Ion Lucian.
„Cu totul alte probleme de creație mi-a ridicat transpunerea pe peliculă a comediei satirice TITANIC VALS a lui Tudor Mușatescu, operă dramatică ce a cucerit o celebritate bine meritată, nu numai pe scenele teatrelor din țară, dar și pe acelea din numeroase mari orașe ale lumii. (…) Cu ani în urmă Tudor Mușatescu întocmise un scenariu de film după piesa sa, dar socotindu-l chiar el însuși nereușit, a căzut de acord să lucrăm împreună la o nouă versiune. În colaborarea cu el nu-și mai avea rost să mă întreb dacă, pe plan artistic, ne vom înțelege, sau nu. Eram prieteni de prea multă vreme, ne cunoșteam bine.
Am hotărât împreună să nu facem o copie fidelă a piesei de teatru, ci să valorificăm cinematografic comicul piesei păstrând cu fidelitate acțiunea ei, adăugând însă unele personaje și situații noi, cerute de adaptarea pentru ecran.
Desigur că în acei peste treizeci de ani care s-au scurs de la premiera piesei lui Tudor Mușatescu, prefacerile revoluționare produse în țara noastră, ridicarea nivelului cultural și schimbarea mentalității au impus modificări esențiale în textul inițial al comediei”, mărturisea Paul Călinescu, în 1982, în „Proiecții în timp. Amintirile unui cineast”.
„La «RetroCinemateca», revin în prime-time filme istorice, ecranizări clasice din capodoperele literaturii și dramaturgiei noastre, comedii ai căror protagoniști sunt marii noștri actori de altădată, care nu-și pierd farmecul niciodată, precum și producții deja emblematice ale perioadei post-decembriste, apreciate de public și critici, unele chiar premiate la nivel internațional. Sunt convinsă că sălile Centrului Cultural «Ion Besoiu» vor fi neîncăpătoare pentru publicul dornic să-i revadă pe maeștrii scenei românești, precum Dem Rădulescu, Puiu Călinescu, Toma Caragiu, Jean Constantin, Sebastian Papaiani, Gheorghe Cozorici, Grigore Vasiliu-Birlic, Marian Râlea și, desigur, Ion Besoiu, artistul complet a cărui inimă a bătut întotdeauna pentru Sibiu”, a spus Krisztina Bucșe, director vânzări Centrul Cultural „Ion Besoiu” Sibiu.
Proiectul „RetroCinemateca” se desfășoară în perioada 20 septembrie – 20 decembrie 2024 și este organizat de Asociația Inima Sibiului, fiind cofinanțat de Primăria municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2024. Eveniment realizat cu sprijinul DACIN SARA.