Lipsă de interes

Lipsă de interes

25 de trasee de transport public de călători nu sunt funcționale în județul Sibiu. Consiliul Județean încearcă de câțiva ani să găsească operatori pentru aceste rute, dar până acum a eșuat lamentabil.

Din nou, Consiliul Județean Sibiu invită operatorii de transport public de călători la negociere directă privind încredințarea spre operare a 25 de rute din zona de nord a județului. Contractele se vor încheia pe o perioadă de un an, iar documentele pot fi depuse până joi, 12 septembrie. Ultima speranță a autorităților stă în banii pe care Guvernul îi va deconta pentru elevii care fac naveta.

Pentru organizarea serviciului de transport public de călători, Consiliul Județean a organizat, începând cu anul 2021, nouă licitații publice, în urma cărora a atribuit cam jumătate dintre cele 53 de trasee. Suplimentar, au mai fost lansate cinci invitații la negociere directă, însă, în ciuda acestor eforturi, pentru 25 de trasee nu a fost depusă nicio ofertă.

„Printre cauzele care crează blocaje în atribuirea rutelor de transport public se află existența curselor profesionale destinate navetiștilor, organizate de angajatori pe cheltuială proprie, transportul ilegal de persoane cu autoturisme private, număr redus de persoane interesate etc. În aceste condiții, Consiliul Județean Sibiu a reluat o nouă procedură de negociere directă, întreaga documentație de atribuire fiind disponibilă pe pagina de internet a instituției, www.cjsibiu.ro, secțiunea Achiziții Publice. Consiliul Județean Sibiu face apel la factorii de decizie și autoritățiile publice locale din zonele în care nu s-a reușit organizarea cu regularitate a transportului public de persoane, să se implice și să susțină acest demers, îndemnând operatorii să participe la licitații sau negocieri directe pentru atribuirea rutelor de transport.

Demn de precizat este faptul că, în luna august a acestui an, prin Hotărârea nr. 178/2024, Consiliul Județean Sibiu a aprobat valoarea de 0,38 lei / km pentru decontul transportului de elevi în regim propriu, din localitatea de domiciliu, la unitatea de învățământ, acolo unde nu există transport școlar sau transport public de persoane. Banii vor fi alocați de Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, iar cuantumul sumelor forfetare stabilite de Consiliul Județean Sibiu a fost avizat de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice”, transmit reprezentanții forului județean.

Rutele disponibile sunt: Mediaș – Bazna Băi – Boian; Mediaș – Blăjel – Velț; Mediaș – Blăjel; Mediaș – Buzd – Brateiu; Mediaș – Brateiu – Giacăș; Mediaș – Brateiu – Ațel; Mediaș – Biertan – Richiș; Mediaș – Laslea – Nou Săsesc; Mediaș – Hoghilag – Valchid; Mediaș – Dârlos – Curciu; Mediaș – Dumbrăveni; Mediaș – Micăsasa; Mediaș – Șeica Mare – Metiș; Mediaș – Șeica Mică – Șoroștin; Mediaș – Târnava Sat; Mediaș – Valea Viilor – Motiș; Mediaș – Târnava – Copșa Mică; Mediaș – Alma Vii; Mediaș – Moșna – Agnita; Agnita – Pelișor – Zlagna; Agnita – Bârghiș – Apoș; Agnita – Netuș – Țeline; Agnita – Dealu Frumos – Merghindeal; Agnita – Iacobeni – Movile; Agnita – Chirpăr – Săsăuș.

Răspunde