Începuturile Sibiu Jazz Festival, recuperate într-o expoziție multimedia

Începuturile Sibiu Jazz Festival, recuperate într-o expoziție multimedia

Centrul Dialectic prezintă, între 17 și 28 septembrie, expoziția multimedia „Arhiva de Sunet: Jazz x Sibiu x Viață 70-80” la galeria Cer Deschis din Sibiu.

În 1975, organizatorii festivalului naţional de jazz au aruncat din avion, peste Sibiu, 5000 de flyer-e imprimate pe hârtie de ziar care anunţau evenimentul. Asta îşi aminteşte unul dintre promotori, Niu Herişanu, pe atunci elev de liceu. A fost primul său zbor cu avionul şi prima dată când s-a discutat transformarea evenimentului în festival internaţional.

Acţiunea arată importanţa pe care o dobândise festivalul, aflat atunci abia la a doua ediţie în oraşul transilvănean. După alte trei organizate la Ploieşti, de unde se mutase la începutul anilor ’70, el devenise un hit în repertoriul cultural al vremii, adunând muzicieni şi public din toată ţara. A ajuns festival internaţional de jazz în 1977 şi a rămas aşa până astăzi.

Anul acesta, evenimentul împlineşte 50 de ani de viaţă sibiană. În cei de dinainte de ’90 s-a format nucleul jazz-ului românesc, în jurul acestui festival care ţinea publicul treaz până spre dimineaţă, când studenţii îşi întindeau sacii de dormit în spatele Casei de Cultură din Sibiu. Arhiva de Sunet, o iniţiativă care sondează relaţia dintre muzică şi societate, a documentat exact această etapă din istoria festivalului, în proiectul „Sibiu: Jazz şi viaţă socială în comunism”.

Membrii echipei Arhiva de Sunet au adunat mărturii de la muzicieni participanţi, de la persoane implicate în organizarea festivalului înainte de 1990, de la istorici și comentatori ai vieții culturale și sociale, au accesat arhive instituționale și personale şi au citit presa vremii pentru a reconstrui imaginea unui eveniment esențial pentru viața culturală din perioada socialistă. Fragmente din toate acestea vor putea fi văzute și auzite într-o expoziţie multimedia ce va fi găzduită de galeria Cer Deschis de pe strada Faurului nr. 18, între 17 şi 28 septembrie. Aceasta va cuprinde materiale cu valoare documentară: afişe, imagini semnate de Fred Nuss sau materiale din presa vremii.

Artistul Niu Herişanu şi bateristul Lucian Fabro – unul dintre primii muzicieni care au participat la festival – vor completa peisajul cu obiecte din arhivele lor personale. Printre ele se va strecura şi unul dintre flyer-ele aruncate din avion în 1975. Artiste şi artişti din Sibiu şi Bucureşti vor contribui la rândul lor cu lucrări inspirate de perioada pre-nouăzecistă a festivalului: picturi, colaje, animaţii sau lucrări video – printre care şi un dialog între artista Medicin Madison şi saxofonistul Mihai Iordache, despre participarea acestuia, cândva în anii ’80, la un concurs pentru tinere talente din cadrul Festivalului de Jazz de la Sibiu.

Artiștii invitați în expoziție sunt: Alexandra Zidariu, Beatrice Arzoiu, Ionuț Dulămiță, Medicin Madison & Iordache, Niu Herișanu, Oana Maria Pop, Zeinab Zimmer, Lucian Fabro.

Expoziţia va fi marcată şi de o discuţie publică ce va avea loc pe 18 septembrie, de la ora 18.00, la Biblioteca Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. Alături de personaje esențiale ale scenei de jazz locale, Virgil Mihaiu, unul dintre cei mai importanţi jazzologi din România, va vorbi cu membrii Arhivei de Sunet despre scena de jazz de dinainte de ’90 şi despre importanţa festivalului de la Sibiu. Proiectul va include şi un podcast audio de opt episoade pe aceeaşi temă, care va fi difuzat toamna aceasta, în regim de serial, pe cele mai importante canale de streaming.

Proiectul este realizat de organizația Centrul Dialectic, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și realizat în parteneriat cu Complexul Național Muzeal ASTRA, Biblioteca Județeană ASTRA, Biblioteca Universității „Lucian Blaga”, Galeria Cer Deschis din Sibiu.

Răspunde