Atelier internațional pentru promovarea meșteșugurilor

Atelier internațional pentru promovarea meșteșugurilor

Consiliul Județean Sibiu a realizat, în această săptămână, primul workshop din cadrul proiectului COMMHERITOUR, un proiect dedicat valorificării sustenabile a meșteșugurilor din patrimoniul cultural al Regiunii Dunării.

Finanțat prin Programul Interreg Europe, acest proiect vizează creșterea performanței economice și turistice a comunităților îndepărtate, promovând conștientizarea potențialului meșteșugurilor.

Scopul acestui atelier, la care au fost invitați să participe factori de interes local, a fost primul pas prin care specialiștii implicați vor pune bazele unui raport de valorizare a patrimoniului, au explicat organizatorii.

Obiectivele includ îmbunătățirea gradului de conștientizare a patrimoniului cultural, sporirea contribuției produselor artizanale și dezvoltarea unei strategii comune de transfer de cunoștințe. Proiectul va culmina cu lansarea platformei HeriCraft Market, un instrument digital inovator pentru conectarea comunităților și promovarea atracțiilor turistice legate de meșteșuguri.

Perioada de implementare a proiectului COMMHERITOUR este de 30 luni, cu începere din 1 ianuarie 2024. Inițiatorul proiectului este municipalitatea din Jászberény, Ungaria. Parteneriatul este format din 12 parteneri și 13 parteneri strategici asociați din 11 țări: Ungaria, Slovenia, Cehia, Bosnia & Herțegovina, Croația, Muntenegru, România și Serbia, Republica Moldova, Germania și Ucraina.

„Având o paletă extraordinar de bogată de tradiții la nivelul județului, în cadrul acestui proiect, Consiliul Județean Sibiu, cu părțile locale interesate, se vor axa pe valorificarea conceptului de lână care urmează să fie promovat prin înființarea de centre de/pentru creatori și grupuri de lucru, prin predarea metodelor de lucru, transferul de competențe, identificarea de noi produse și diferitele tehnici de vânzare. Tinerii joacă un rol esențial în proiect, aceștia vor fi implicați prin noi tehnici de întâlnire, pentru a identifica și valorifica noile lor idei. Scopul principal al Consiliului Județean Sibiu este de a combina eficient utilizarea tradițională a lânii cu utilizare modernă, contemporană. Consiliul Județean Sibiu vrea să ajute dezvoltarea unor mici antreprenori și producători locali și în acest fel intenționează să facă cât mai vizibile valorile culturale ale județului Sibiu”, arată autoritățile locale.

Răspunde