Ars SACRA la Sibiu. Unitate în credință

Ars SACRA la Sibiu. Unitate în credință

Cea de a doua ediție a festivalului Ars SACRA se desfășoară în perioada 14-22 septembrie la Sibiu și promovează valorile spirituale într-un mod original, așa cum doar în orașul din inima țării este posibil.

Deschiderea oficială a avut loc astăzi, în sala de expoziții a Primăriei Sibiu. După alocuțiunile organizatorilor și invitaților, a urmat un intermezzo muzical și vernisajul expoziției „Legenda Sfântului Ladislau pe fresce ale bisericilor din Transilvania”. La Sala Oglinzilor a Forumului German, s-a desfășurat conferința „Regele Sfântul Ladislau”. Cei interesați au avut ocazia să viziteze șase lăcașuri de cult din oraș, 14 septembrie fiind Ziua Bisericilor Deschise, sau să participe la tururile religioase ale Sibiului. Seara se încheie cu un concert coral în catedrala luterană din Piața Huet.

„Ne propunem cu acest festival să arătăm o altă dimensiune a culturii, o dimensiune sacră, care de secole este prezentă în viața fiecăruia dintre noi, dar în ultima vreme se pare că ne-am cam îndepărtat de valorile adevărate. Am bătut la porțile fiecărei confesiuni istorice din Sibiu. Au aderat la spiritul acestui festival confesiunile ortodoxă, romano-catolică, greco-catolică, evanghelică, reformată și comunitatea evreilor. Astăzi este Ziua Bisericilor Deschise, se organizează două tururi, în limbile română și maghiară, cei doritori vor putea să vadă lăcașuri de cult care în alte dăți stau închise. Avem zece expoziții pe care vă invit cu mare drag să le admirați, aproape în fiecare lăcaș de cult, chiar în deschidere am vernisat expoziția ‘Legenda Sfântului Ladislau pe fresce ale bisericilor din Transilvania’, mai avem cred că peste zece concerte, în fiecare zi avem câte un concert deosebit și le mulțumesc partenerilor care le organizează. Primăria Sibiu ne finanțează prin Agenda Culturală și îi mulțumim foarte mult.

Este un proiect încă tânăr, dar ne întoarcem cu secole în urmă din punct de vedere cultural și ajungem până în zilele noastre, pentru că, iată, concertele sunt vii, sunt actuale, sunt redate de invitați deosebiți pe care i-am primit cu plăcere în festival. Noi rămânem deschiși atât sibienilor, cât și în jurul Sibiului – duminica viitoare o să avem un concert și în biserica fortificată din Cristian – și ne-am asumat că în câțiva ani o să organizăm acest festival în sudul Transilvaniei, deci eu cred că și mai multe județe vor veni alături de noi″,  a declarat Levente Serfőző, coordonatorul proiectului, pentru Strada Cetății.

Manifestarea este cofinanțată de Primăria Sibiu prin Agenda Culturală.

„Anul acesta, cu o finanțare asigurată, Ars SACRA se desfășoară pentru a doua oară. Ne bucurăm că Primăria municipiului Sibiu poate găzdui această expoziție. Considerăm că participanții se vor bucura și de expozițiile care sunt în lăcașurile de cult și de conferințele pe această temă specifică mai ales cunoscătorilor. Nu doar prin Agenda Culturală, ci și prin Agenda Comunității, încercăm să creăm coeziune în rândul comunității și acest festival, care implică mai multe confesiuni, creează tocmai această coeziune benefică pentru comunitate″, a declarat viceprimarul Helmut Lerner pentru Strada Cetății.

Cea de a doua ediție a festivalului Ars SACRA este organizată de Centrul Cultural Maghiar din Sibiu sub motto-ul ”Adevărul aduce pacea”. La toate evenimentele, intrarea este gratuită.

Răspunde