O provocare fierbinte: vizitatorii Muzeului în aer liber se pot aproviziona cu legume de sezon de la producătorii prezenți la Târgul de țară, dar au și posibilitatea de a le coace pe loc, la vetrele pregătite în muzeu, desigur cu sfaturi de la bucătari.
Specialiștii Muzeului ASTRA vin cu informații culese din cercetările de teren, despre practicile și instrumentarul culinar prin care, odinioară, legumele și fructele erau conservate și păstrate pentru consumul în timpul iernii.
Astăzi n-au fost deloc puțini cei care au încercat tradiționala salată de vinete proaspătă, într-o adevărată sărbătoare a gustului local. Evenimentul „La coptu’ vinetei de Ardeal” continuă și duminică, 1 septembrie, între orele 11.00 și 17.00, pentru cei care vor să aibă acasă vinete și ardei coapte ca la carte.
„La Muzeul ASTRA se întâmplă lucruri minunate, ca de fiecare dată. Ne aflăm la sfârșit de vară, început de toamnă și vrem să încununăm un astfel de moment cu un eveniment dedicat gastronomiei și meșteșugurilor. Vizitatorul vine, își cumpără vinete, ardei kapia, dovlecei, roșii, orice altceva și, dacă vrea și știe să și le coacă, avem aici pregătite niște vetre și îi învățăm tainele pregătirii legumelor. Avem specialiști și bucătari profesioniști care le dau sfaturi. La omul bun, e și vreme frumoasă, avem și ateliere meșteșugărești pe programele ‘Animă ASTRA’ și ‘Școala în satul tradițional’, pentru că meșterii trebuie ajutați, trebuie promovați cu tot ceea ce fac ei. Omul aici învață să creadă în tradiții și le duce mai departe. Ne bucurăm de prezența unei comunități din Racovița, din Țara Oltului. Tot ce au ei în materie de cântece, dansuri, gastronomie este aici, la Muzeul ASTRA. În fond, veșnicia s-a născut la țară și de asta suntem noi aici, să reamintim cu fiecare eveniment al nostru”, ne-a precizat Cosmin Călinescu, purtătorul de cuvânt al muzeului.
Cei care vor să aibă ustensile de bucătărie tradiționale l-au găsit meșterind și prezentându-și marfa chiar la Târgul de țară pe Ion Mărunțelu, rudar din comuna Racovița de Vâlcea, care de opt decenii practică meseria învățată de la bunicul său. Doar 30 de lei costă, de exemplu, un tocător din lemn de paltin sau 20 de lei o spatulă din lemn care poate însufleți bucătăria oricui. „Am vândut destul de multe lucruri astăzi. Linguri, tocătoare, palete, aici e un satâr care e foarte bun pentru tocat vinete fiindcă nu le schimbă gustul. Fac de toate. Astea sunt obiectele pe care le lucrez eu la 88 de ani”, ne arată meșterul.
În centrul atenției, cu produse tradiționale, dar și cu momente folclorice autentice, a fost comunitatea din Racovița, din Țara Oltului.
„Suntem plini de bucurie și recunoștință pentru oportunitatea de a fi prezenți astăzi aici, promovându-ne tradițiile și tot ceea ce iubim noi mai mult: satul natal, Racovița și Sebeșu de Sus. Am pregătit bucate alese, de la producătorii noștri locali, îl avem pe ‘ambasadorul’ nostru, Mangalița de la Racovița, de asemenea gospodinele îi întâmpină pe oaspeți cu deserturi tradiționale, gogoși și plăcinte, și avem și partea de vânzare de produse locale. În plus, momentele artistice ne transmit identitatea și tradițiile noastre mai departe, din generație în generație. Avem grupul de dansuri din Racovița și Sebeșu de Sus, format din tinerii comunității noastre, copilași de la 5 la 14 ani, grupul folcloric ‘Flori racovicene’ și, mai cu seamă, grupul de seniori ‘Șezătoarea de la Racovița’, înființat în urmă cu aproximativ doi ani, cu care noi ne mândrim, și împreună ducem mai departe tradițiile locului nostru drag”, ne-a mărturisit Andreea Voicu, primarul comunei Racovița.