Deschisă publicului în anul 1974, gospodăria cu ocol întărit din Măgura Branului însemna, pentru Muzeul Tehnicii Populare, un succes al reprezentării unei bijuterii arhitecturale din categoria arhitecturii vechi românești.
Acest tip de casă întărită, asemenea unei fortificație, fusese deja semnalată de cercetările unor nume de seamă ale etnologiei românești, Paul Petrescu și Paul Stahl. Aceștia descriu monumentul într-o lucrare de referință – „Planurile caselor țărănești”, lucrarea fiind elaborată la solicitarea lui Cornel Irimie, fondatorul Muzeului Tehnicii Populare, acel moment fiind unul al expansiunii cercetărilor pentru aducerea în muzeu a celor mai valoroase construcții vernaculare.
Cercetarea complexă pentru identificarea casei a fost derulată, la acea vreme, de muzeograful Constantin Popa, alături de Ion Chelcea, o personalitate a etnologie românești, student și colaborator al lui Dimitrie Gusti.
Gospodăria cu ocol întărit datează din anul 1844, conform inscripției de pe grinda meșter și reprezintă un reper istoric și constructiv al satelor pastorale risipite pe înălțimile Carpaților. Nucleul gospodăriei este dat de casa cu tinda caldă cuprinzând cuptorul, camera bună și camera de stat. Crosnia paralelă cu spatele casei este reprezentativă pentru specificul locurilor pastorale, iar celarul și căsuța fierbătoare cu groapă de cartofi definesc tiparul constructiv. Evident, în interiorul curții-ocol, regăsim grajdurile și podul ce evoluează pe toată gospodăria, reprezentând spațiul de stocare a fânului, pentru animale, având în vedere iernile grele de acum câteva secole.
Din mărturiile lui Constantin Popa, cercetarea de teren s-a derulat ex abrupto, pe brânci, accesul în locul unde a fost depistată gospodăria fiind extrem de dificil, acum mai bine de 50 de ani.
Măgura este o mărturie remarcabilă a arhitecturii românești!