„Asistăm la un fenomen de marketizare a tradiţiilor”

„Asistăm la un fenomen de marketizare a tradiţiilor”

Târgul Olarilor, târgul ceramicii tradiționale, dar și moderne, organizat anual la Sibiu, ca de fiecare dată de peste cinci decenii se va desfăşura „la timpul lui”, întotdeauna în prima sâmbătă şi duminică a lui septembrie, anul acesta în zilele de 31 august și 1 septembrie 2024.

Organizat şi anul acesta de către Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale “Cindrelul- Junii” Sibiu în parteneriat cu Complexul Naţional Muzeal ASTRA, Târgul Olarilor, ajuns la ediţia LVIII (58), dorește să promoveze calitatea superioară a producţiilor ceramice de inspiraţie tradiţională, precum şi pe ucenicii olari din noua generaţie, demonstrând că este o manifestare autentică de etalare a talentului, a respectului pentru tradiţie, a încurajării spiritului artistic creator al noilor generaţii.
Deschis iubitorilor de artă populară tradiţională încă de la primele ore ale dimineţii, târgul anual al olarilor prezintă evoluția (sau chiar involuția) și preocupările de la an la an ale meșterilor, noutățile și caracteristicile celor mai reprezentative centre de olărit din România: Horezu, Vlădeşti (Vâlcea), Vădastra, Tg. Jiu și Slatina (Olt), Baia Mare (Maramureş), Corund și Miercurea Ciuc (Harghita), Sfântu Gheorghe (Covasna), Leheceni (Bihor), Braniștea (Galați), Botoșani, Teleorman. Vor fi prezenți și olari din afara granițelor țării, Republica Moldova și Ungaria.
Sunt meșteri care păstrează meşteşugul adevărat (aşa cum l-au primit odată cu învârtitul roţii de la strămoşii lor) însă în același timp au fost acceptați, în același spațiu al târgului, meșteri ceramiști (absolvenți de arte plastice sau autodidacți) care îmbină meșteșugul cu modernitatea (București, Cluj, Timișoara)
Acum (parcă mai mult ca oricând) asistăm la un fenomen de marketizare a tradiţiilor, care devine universal şi care reprezintă o adaptare a meşteşugarilor la condiţiile actuale de piaţă. Amatorii de artă autentică şi colecţionarii găsesc încă obiectele cele mai migălos lucrate, motivele cunoscute, culorile naturale, liniile măiestrit pictate, însă și multe piese de o calitate îndoielnică privind bunul gust .
Timp de două zile, Piaţa Mare a Sibiului va oferi produse pentru toate gusturile și va fi gazdă bună pentru toți, revenind la funcţia sa primară, cea de târg.


Olga Popa, muzeograf Muzeul ASTRA

Răspunde