Festivalul maghiarilor din Sibiu este locul de întâlnire al celor care apreciază gastronomia, meșteșugurile, muzica și dansul. În Muzeul ASTRA, la Zilele Hungarikum, activitățile propuse de organizatori aduc bună dispoziție vizitatorilor de toate vârstele. Anul acesta, participanții vin nu doar din România, ci și din Ungaria, Serbia, Slovacia și Slovenia.
„Începutul a fost excelent. Am deschis anul acesta în Biserica Romano-Catolică din centrul Sibiului, cu un cor excepțional din Veszprém, fostă Capitală Culturală Europeană și, iată, Capitalele Culturale Europene colaborează inclusiv după ce se termină anul în care poartă titlul acesta și mă bucur foarte mult că am putut deschide cu un concert atât de frumos. Chiar și vineri, când în anii precedenți era o zi mai mult pentru logistică, am gătit trei ceaune și nu a fost destul, vizitatorii au început să vină în număr mare, așa că o să pregătim mai bine și din acest punct de vedere.
Este o ediție specială pentru că reușim să facem un eveniment internațional. Avem echipe concurente din cinci țări. Fiecare zi are particularitatea ei, dar sâmbăta, când este concursul, este cea mai așteptată zi de către concurenți, însă și publicul larg vine într-un număr foarte frumos, pentru că se gătește în 32 de ceaune și oamenii sunt foarte curioși cine și ce bunătățuri poate realiza în aceste ceaune fermecate.
Ca în fiecare an, avem ateliere diverse. Avem un fierar, se prelucrează lemn, avem și un colțișor pentru copii unde se pot delecta cei mici până când cei mari degustă un gulaș și beau o bere artizanală sibiană. Bineînțeles, Aleea Meșteșugarilor este o atracție în fiecare an, pentru că produsele meșteșugarilor din Transilvania sunt deosebite.
Ne bucurăm de sprijinul Consiliului Județean Sibiu, căruia îi mulțumim frumos și pe această cale – inclusiv Muzeul ASTRA este finanțat de Consiliul Județean Sibiu, este gazda noastră de 15 ani, o locație splendidă, minunată, tuturor le place și vin cu mare drag aici. Mulțumim și Primăriei municipiului Sibiu. Cele două instituții care ne finanțează într-o măsură mai mare sunt alături de noi, eu sunt deosebit de fericit și le mulțumesc!”, arată Levente Serfőző, președintele Asociației Maghiarilor din Sibiu.
Misiune dificilă
32 de ceaune s-au încins, ieri, la tradiționalul concurs de gătit gulaș și alte preparate tradiționale ungurești, iar juriul de specialitate a avut o misiune grea. „Misiune foarte dificilă, dar încercăm să dăm o notă. Și punctăm și depunctăm!”, a mărturisit Doru Șerban, membru al juriului din partea Muzeului ASTRA. Pentru Szolt Dull, de la Gulyas Master, fost concurent și acum membru al juriului, a fost de asemenea o provocare. „În 2017 am luat mențiune, în 2018 – locul II, iar din 2020 fac parte din juriu. E foarte fain, dar foarte greu! Gusturile sunt foarte asemănătoare, e foarte greu să le diferențiezi, dar încercăm”, ne-a spus Szolt.
Unul dintre ceaunele cele mai arătoase a fost cel al echipei „Sare și Piper”, din Sibiu, care a pregătit un gulaș delicios de vițel cu găluște, iar printre condimente s-a regăsit, desigur, boiaua ungurească. „După aspect, locul I!”, i-a lăudat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean, impresionată de preparatul celor de la „Sare și Piper”, iar urarea s-a dovedit de bun augur.
Echipa Transilvania Tattoo, tot din Sibiu, a participat pentru a doua oară la concursul culinar, fără a ținti neapărat un premiu. „Am venit în primul rând să ne distrăm și vedem… dacă se va întâmpla, este binevenit! Avem un gulaș tradițional, din carne de vită și burtă de porc. Este un preparat clasic, dar ingredientul special este chimionul tras la tigaie, cu un gust unic”, ne-a dezvăluit Călin Puia.
Mândru pe bună dreptate de ceaunul său, „Legendarul Musashy” de la „Ceaunul de Aur” a avut unul dintre cele mai atractive standuri. „Pregătim un ceaun haiducesc, cu căprior. Carnea va fi fragedă, se va topi în gură, va fi o nebunie! Avem un ceaun care se rotește singur, uitați, el dansează! Și această lingură unicat, făcută de mine din lemn de salcie, care are și proprietăți medicinale, va fi dată la tombola unuia dintre cei care vor participa la degustarea acestor delicii culinare”, susține simpaticul sibian.
Și dulciurile tradiționale, precum Creanga de nuntă din Micfalău sau scoverzile, sunt apreciate de vizitatori. „Scoverzi am pregătit de data aceasta. Li se mai spune minciunele. Îs foarte gustoase, din tradiție veche. Rețeta e foarte simplă și ușor de făcut: făină, ouă, un pic de untură dacă este, sau margarină, se frământă. Asta e tot. Eu le fac din copilărie, am învățat de la bunica. De câțiva ani buni venim la acest festival și tot timpul facem”, explică Szász Anna, din Sighișoara, care a obținut alături de echipa „Homo Novus II” un premiu I la categoria Alte preparate ungurești.
În final, echipele premiate au fost:
Categoria GULYÁS:
- locul I: „Sare și Piper”
- locul II: „Igazi Gulyás”
- locul III: „Dupla ZZ”
Categoria ALTE PREPARATE UNGUREȘTI:
- locul I: „Homo Novus II”
- locul II: „Csíkszentsimoni hentes”
- locul III: „Busóföldi Babfőzők”
Un premiu special a revenit echipei „Ceaunul de Aur”.
Invitație deschisă
Participanții se declară absolut încântați. „Ca în fiecare an, superb! Tot ritualul ăla de dimineață, cu palinca și cum încep ceaunele, e ceva super tare și așteptat în fiecare an. Atmosferă de nota 10! Am gustat un gulyas aproape perfect, mai trebuie mici îmbunătățiri. Așteptăm! Un gulyas perfect trebuie să fie ușor picant, nu foarte lichid, să fie și felul 1 și felul 2 în aceeași farfurie, și să aibă gustul tradițional”, ne-a explicat Marius Cătană. Și Daniela Cîmpean a ținut să-i invite pe sibieni și turiști la Zilele Hungarikum: „Este minunat! Un curcubeu al gusturilor, dar și un festival al culorilor, al lucrurilor frumoase care ies din mâna acestor meșteșugari, de la produse din miere, cafea, ceaiuri, până la obiecte de îmbrăcăminte, veniți pe ‘Strada Meșteșugarilor’! Cu siguranță nu o să plecați cu mâinile goale, pentru că aveți ce să cumpărați.”
„Sunt produse lucrate manual, în acrilic. Eu pictez pe orice fel de material – pânză, lemn, ceramică, pahare, sticle. Avem produse variate, de la brelocuri până la farfurii decorative din ceramică sau tablouri”, prezintă artista Gabriela Berghian din Hunedoara.
Familia Pop a adus la târgul din Dumbravă produsele micii lor afaceri care promovează un stil de viață sănătos, Alma Oils. „Venim de la Blaj cu uleiuri presate la rece: uleiuri de floarea soarelui, uleiuri de dovleac, uleiuri de nucă. Și semințe de dovleac, românești, fără coajă. Avem și prăjituri cu nucă, pasiune de-a soției. Cel mai căutat produs este uleiul de dovleac, dar foarte mulți clienți, când gustă uleiul de nucă, rămân profund impresionați, deci ambele sunt pe același podium”, descrie Alexandru Pop.
Program de duminică
Astăzi este rândul bucătarilor profesioniști să gătească pentru deliciul tuturor gurmanzilor, până la orele 18.00. În același timp, la Târgul de țară și pe aleile muzeului se desfășoară un târg al meșteșugarilor, prezentări, demonstrații, ateliere și multe activități distractive pentru copii. La fel de plăcute sunt concertele și spectacolele oferite de grupul Bokortanyák din Ungaria, corul de bărbați Dobronak din regiunea Moravia – Slovenia, corul folcloric Árvalányhaj din Slovacia sau ansamblul de dansuri populare Zöld Fenyő din județul Covasna.
Cea de-a XV-a ediție a Zilelor Hungarikum este organizată de Asociaţia HÍD – Centrul Cultural Maghiar din Sibiu și Muzeul ASTRA în perioada 4-7 iulie. Finanțatori: Primăria municipiului Sibiu, Consiliul Județean Sibiu, Fundația „Bethlen Gábor” din Ungaria, Fundația UDMR – Communitas, Fondul Național de Cooperare al Prim-ministrului Ungariei.