Pe valurile emoției, în Delta Dunării… din Dumbrava Sibiului!

Pe valurile emoției, în Delta Dunării… din Dumbrava Sibiului!

Astăzi am călătorit pe valurile emoției, în Delta Dunării… din Dumbrava Sibiului! După cinci ani de eforturi, de la interviuri pe teren până la 20 de tone de pământ și stuf transportate la Sibiu, Muzeul ASTRA a inaugurat gospodăria de morar ucrainean din Letea în cadrul festivalului ASTRA Multicultural.

„Letea a fot o zonă definită și de morile de vânt. Muzeul ASTRA, având morile de vânt din Tulcea, a fost relevant să expunem și o gospodărie a morarului. Am folosit resurse locale și chiar am implicat meșteri din Deltă, iar gospodăriile sunt funcționale, aici o să desfășurăm ateliere în atmosfera specifică Deltei Dunării”, ne-a declarat Lucian Robu, directorul Muzeului în aer liber.

Agafia Ivancencu, în vârstă de 74 de ani, a călătorit o zi întreagă din Sulina pentru a vedea minunea de la Sibiu: gospodăria părinților ei, din Letea, reconstruită în Muzeul ASTRA, unde va fi cunoscută de generațiile care vor veni mult timp după ce satul natal nu va mai exista. „La început era curtea goală, n-am avut nimic, apoi părinții mei au construit casa prin 1961 și am participat și eu cu puțină muncă. Tot ce vedeți e făcut de tata și mama. În încăperea asta am gătit, aici am ajutat-o pe mama la țesut… Astea cred că sunt opincile tatei. Am plâns de bucurie că acolo unde era nu mai e, se alegea praful, că tot satul e la pământ, dar aici a reînviat așa cum a fost cândva”, ne-a mărturisit ea.

Ciprian Anghel Ștefan, manager Muzeul ASTRA: „Aventura Muzeului ASTRA începe în Delta Dunării în 1969. Atunci s-au recuperat morile de vânt din grindurile de pe Letea, s-au reconstruit și așa a luat naștere primul sector din cel mai mare muzeu în aer liber din Europa.”

Cealaltă casă din Letea așezată acum pe malul lacului Dumbrava, lângă morile de vânt și gospodăria pescărească din Mahmudia, a aparținut familiei Atanasie. „Când am văzut casa bunicilor mei, m-a impresionat foarte mult. Vă mulțumim din tot sufletul!”, a exclamat Dorina Maxim, astăzi, la inaugurare. „Parcă aud și acum glasul bunicii în casă, cum ne povestea viața ei. Am mari emoții”, a adăugat Nelu Maxim, soțul Dorinei.

Delta din Dumbrava Sibiului crește an de an, iar după ce vor vedea morile de vânt, gospodăria pescărească din Mahmudia sau casele din Letea, vizitatorii Muzeului ASTRA își vor dori cu siguranță să cunoască în profunzime acel colț unic al României, unde românii, ucrainenii, rușii sau turcii trăiesc împreună în pace de secole. „Suntem aici în formă continuată, e al patrulea an de prezență și suntem în parteneriat cu Muzeul ASTRA și Asociația Ivan Patzaichin și ne mândrim că putem să transpunem o parte din Deltă și aici. Ce vedeți aici, adus cu mari eforturi, este o mică parte din Delta Dunării, din obiceiurile noastre, din construcțiile noastre, din meșteșugăritul nostru, și rușii lipoveni de la Mahmudia și ucrainenii din Crișan și Letea locuiesc într-o strânsă legătură și nu avem probleme de comunitate, de aceea am transpus cele două etnii, să demonstrăm că putem conviețui. Păstrați tradiția, păstrați cultura, pentru că asta este istoria noastră! Dacă nu avem grijă de ea să o cultivăm și să o transmitem mai departe, nu mai avem identitate”, a explicat Silviu Rahău, primarul comunei Crișan.

ASTRA Multicultural, cel mai mare eveniment dedicat diversității culturale din România, ajuns la ediția a IX-a, este organizat de Muzeul ASTRA în perioada 24-28 iulie, cu sprijinul Ministerului Culturii, Consiliului Județean Sibiu și Primăriei Sibiu. Strada Cetății recomandă ASTRA Multicultural 2024 în calitate de partener media.

Răspunde