IT Summer School, prin ochii „absolvenților”

IT Summer School, prin ochii „absolvenților”

IT Summer School, un program de educație alternativ, dedicat elevilor și studenților din Sibiu pasionați de tehnologie, s-a încheiat zilele trecute, după cinci zile intense de prezentări și ateliere interactive.

Ajuns la ediția a doua, programul a adus împreună peste 70 de participanți, care au avut ocazia să se familiarizeze cu teme precum securitatea cibernetică, inteligența artificială și sustenabilitatea.

IT Summer School a fost organizat de Sibiu IT Cluster și găzduit de Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”. Participarea a fost gratuită, iar programul a constat în prezentări și ateliere susținute de mentori și speakeri din companiile de IT locale, dar nu numai, unii mentori venind din alte orașe, special pentru această inițiativă. Programul a fost divers și intens, cu ateliere precum „Where is GiGi?” o provocare unică de OSINT (Open Source Intelligence) concepută special pentru participanți, care au trebuit să-și folosească abilitățile de investigație pentru a dezvălui informațiile ascunse despre GiGi – un personaj misterios cu secrete fascinante.

În cadrul prezentării „Why Click When You Can Dork?” participanții au descoperit lumea hilară a Google Dorking-ului și au învățat cum să găsească ceea ce nici Google nu știa că are! Tot în aceste zile, participanții au aflat despre puterea Nmap (un scaner de securitate) în securitatea cibernetică. Au învățat conceptele fundamentale și tehnici ale scanării de rețea, descoperirea gazdelor, scanarea porturilor și detectarea vulnerabilităților. Au trecut prin subiecte legate de inteligența artificială și machine learning. „Climate Fresk” a fost un atelier educativ bazat pe rapoartele IPCC (Grupul Interguvernamental de Experți privind Schimbările Climatice). Atelierul sub formă de joc a avut rolul de a crește conștientizarea schimbărilor climatice într-un mod colaborativ, prin generarea de idei care se pot transforma în soluții. Iar la finalul celor cinci zile, participanții și-au susținut în fața grupului ideile despre cum poate tehnologia să faciliteze un viitor mai sustenabil.

„A fost o experiență foarte plăcută în care am descoperit cum este în interiorul Academiei. Sincer să fiu, toată săptămâna a fost foarte bine organizată și pe placul tuturor! Organizatorii au avut multă grijă de participanți și au ales teme deosebite care ne-au stârnit interesul. De asemenea, admir mult munca voluntarilor care au avut grijă ca acest eveniment să se desfășoare în condiții optime. A fost o săptămână de succes, în care am învățat multe informații noi. Sper ca mai multe evenimente de genul acesta să aibă loc în Sibiu!”, a mărturisit un elev în clasa a XI-a de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”.

O altă participantă, elevă în clasa a X-a la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, a relatat: „IT Summer School m-a învățat că cel mai bun mod de învățare este comunicarea nu doar cu persoane care au experiență, dar și cu cei care au mai puține cunoștințe. În aceasta săptămână, am învățat multe lucruri noi, am legat prietenii și m-am simțit foarte bine alături de participanți care sunt mai mult sau mai puțin ca mine. Dacă se va ține și următoarea vară, sunt sigură că mă voi înscrie!”.

„Per total a fost o experiență foarte faină, reușind chiar să învăț chestii noi, cu toate că unele dintre subiecte le-am abordat deja la facultate. Cel mai mult mi-a plăcut stilul mentorilor, ei fiind foarte deschiși și prietenoși, reușind să ne capteze atenția prin faptul că interacțiunile cu ei au fost foarte autentice. Programul în sine a fost bine conceput. Faptul că toate activitățile au fost la Academia Forțelor Terestre de asemenea a fost foarte fain, ajungând să vedem un loc pe care probabil altfel nu aveam ocazia să îl vedem”, a povestit un student în anul 3 la Facultatea de Inginerie a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

„Ne-am dorit să le oferim participanților o experiență completă de învățare, care să îmbine partea de concepte teoretice, cu cea practică, inclusiv generarea de idei și susținerea lor în fața unui grup. S-a lucrat în grupuri mai mari sau mai mici, iar participanții au avut ocazia să stea de vorbă cu mentori cu experiență din companii și să cunoască tineri la fel de pasionați. Sibiu IT Cluster s-a bucurat anul acesta de sprijinul Academiei Forțelor Terestre, care e și membră în Cluster,  de sprijinul financiar al Primăriei prin aprobarea proiectului pe Agenda Educațională, dar și de sprijinul companiilor membre sau partenere, care au pus la dispoziție know-how, oameni și resurse, ca acest proiect să se întâmple. Și a fost un succes! Vom repeta experiența și anul viitor!”, transmite Daniel Hunyadi, membru în Consiliul Director Sibiu IT Cluster și coordonator al inițiativelor educaționale din Cluster.

Sibiu IT Cluster este format din peste 30 de companii de IT locale, companii mari, dar și startup-uri și își propune să crească și să consolideze o comunitate de IT puternică în Sibiu. Clusterul a inițiat diverse proiecte în zona educațională, iar participanții de la IT Summer School au șansa de a-și duce mai departe ideile în cadrul a cel puțin două hackathoane: Hackathonul Sibiu Innovation Days, care se va întâmpla pe 24 și 25 octombrie, adiacent conferinței cu același nume și Hackathonul „Open Your Mind”, care se va întâmpla în noiembrie. Ambele hackathoane oferă premii substanțiale echipelor câștigătoare.

Un alt eveniment la care atât elevii, cât și studenții pasionați de IT pot participa este Tech Meetup, un eveniment recurent, cu frecvență lunară, în care se dezbat subiecte tehnice, dar și mai puțin tehnice, din zona de IT. Toate aceste proiecte sunt cu participare gratuită, organizate de voluntari din companii și sunt menite să vină în sprijinul comunității de IT locale.

Răspunde