Întâlnire sub zodia culturii

Întâlnire sub zodia culturii

„Sub zodia culturii” s-a intitulat întâlnirea tinerilor participanți la ASTRA Adolescent cu reprezentanții Complexului Național Muzeal ASTRA Sibiu, Ciprian Ștefan, director general CNM Astra și președinte al Rețelei Naționale a Muzeelor, și Ioana Dan, director de Marketing și Educație Muzeală, la Biblioteca ASTRA.

A fost un prilej de a cunoaște ce înseamnă a fi reper în cultura tradițională și de a înțelege importanța echilibrării consumului de tehnologie cu timpul petrecut în natură.
Dialogurile de astăzi între invitați și adolescenți au urmărit aspecte culturale, de implicare civică și dezvoltare personală. Au fost aduse în discuție subiecte referitoare la colaborarea între instituțiile de cultură, transmiterea valorilor patrimoniale și impactul instituțiilor de cultură și #patrimoniu asupra oamenilor.

Ciprian Ștefan le-a vorbit tinerilor despre importanța transmiterii culturii tradiționale generațiilor următoare, despre ceea ce a devenit Muzeul Astra – „simbol al culturii românești și cel mai mare muzeu în aer liber din Europa” – și despre modul în care acesta devine un punct de referință în dezvoltarea culturală și socială a comunității.
„Ceea ce construim la muzeu este pentru voi, este moștenirea voastră. La muzeu este mult de muncă, dar ne-am asumat. Cel mai important lucru a fost echipa. Când vezi ce construiești pentru societate, ai satisfacție. Am decis să rămânem în țară ca să arătăm că în România se poate. Tot ce mi-a dat Dumnezeu ca har pun în slujba societății. La Muzeul Astra construim un viitor pentru meșteșugari, dar și pentru public. Avem datoria să facem lumea mai bună; de noi, de fiecare, depinde acest lucru. Aceasta e frumusețea culturii: să nu fii om de lăcomie, că să-i aduci pe ceilalți pe piedestal cu tine. Împreună suntem o forță. Fiți lideri, nu fiți șefi! Relațiile pe care le construiți voi, la vârsta voastră sunt pe viață; este foarte important să fiți prieteni. Sibiul este un exemplu în țară. În muzeu, ne redescoperim originile. Patrimoniul înseamnă emoție. Tradiția trebuie simțită, trăită. Mediul digital poate fi un punct de atracție, dar când vii în muzeu, trebuie să renunți la digital și să redevii un om care face parte din natură. Trebuie să ai forța să depășești obstacolele. Obstacolele te întăresc și te formează. Să nu vă lăsați influențați de oameni care nu vor să dezvolte și să se dezvolte! De voi depinde cum vă gestionați starea de libertate, de gândire, și cum alegeți direcția pe care o urmați. Noi oferim perspective de dezvoltare viitoare. Haideți să facem împreună România frumoasă!”, a spus managerul Muzeului ASTRA.

Ciprian Ștefan, manager Muzeul ASTRA: „Trebuie să aveți încredere în voi. Tinerii și adolescenții nu sunt apreciați la adevărata lor valoare, nu sunt înțeleși pe deplin. Aveți curaj să spuneți și să gândiți soluții pentru viitor, nu vă fie teamă! Voi sunteți viitorul. Valorile ne leagă: comunitate, prietenie, respect. Asta ne face oameni. Un proiect fără public nu își poate atinge scopul. Dialogul și dezbaterea deschid mintea spre soluții care se pot aplica. Confortul nu vine cu creativitate, din confort nu se naște soluția. Aportul nostru cel mai important este creativitatea, punerea în valoare a patrimoniului muzeal. Cultura se trăiește. Ceea ce e frumos este diversitatea; tradițiile ne fac lumea mai bună.”

În dialogul cu adolescenții, Ioana Dan a completat: „Faceți ce simțiți că vă place, este sentimentul de răsplată a lucrului bine făcut. Să vă descoperiți pe voi și pasiunile voastre și de acolo mergeți mai departe! Lucrați într-un domeniu unde aveți pasiune și competențe! Întâi de toate vine mulțumirea sufletească.”

„Întâlnirea cu reprezentanții Muzeului Astra a fost o incursiune spirituală în România tradițională. Interacțiunea și lucrurile aflate azi ne încurajează să ne apropiem mai mult de istoria și cultura spațiului românesc și să apreciem tot ceea ce lumea poate să ofere”, a spus Maia Loloiu, voluntară a Bibliotecii ASTRA.

Răspunde