Meșteri, muzicanți, dansatori, bucătari prezintă frumusețea și varietatea tradițiilor minorităților din România, în aceste zile, la Muzeul ASTRA. Rromi, sârbi, slovaci, ucraineni, lipoveni, ceangăi, turci, maghiari, landleri și sași și-au dat întâlnire la festivalul ASTRA Multicultural.
Am stat de vorbă cu Mirela Crețu, director Muzee pavilionare și Managementul patrimoniului în cadrul CNM ASTRA, pentru a afla noutățile acestei ediții.
„Cea de a IX-a ediție a evenimentului stă sub semnul cuvintelor «memorie», «integrare» și «convivialitate». Am vrut să recuperăm memoria comunității ucrainene din Letea, din Delta Dunării, și memoria instrumentelor muzicale. Este foarte important pentru muzeu ca fiecare comunitate care ne-a dăruit o gospodărie să vină s-o vadă, este acel moment când darul se dă și darul se primește. Acum, de la proprietara casei, am primit această gospodărie și noi i-am oferit bucuria de a da viață caselor care au fost ale ei și ale părinților ei. Legat de memoria instrumentelor muzicale, într-un atelier, profesorul Ovidiu Papană ne-a adus aproximativ 60 de instrumente muzicale și jucării muzicale din colecția lui de peste 500 și a intrat într-un dialog interactiv și foarte antrenant cu meșteri care creează instrumente muzicale și care le și folosesc: Petru Mateș, Tezaur Uman Viu din Dumbrava de Sus, din zona Prahovei – Andrei Mihaiu, și de la Merișani, din Teleorman – Ioan Albu. Foarte interesant a fost experimentul în care am încercat să arătăm copiilor care știu să cânte la fluiere de la Boița, care au venit împreună cu instructorul lor, să vadă cum se construiesc instrumentele și ce sonorități pot scoate, cât de variate sunt în funcție de zonele țării.
Partea de festival este completată de comunități românești și anul acesta este invitată comunitatea din Lelese, din inima Pădurenilor, comunitatea maghiară din Covasna care a venit împreună cu un ansamblu de cânt și joc din Budapesta, de asemenea călușarii din Argeș, dansuri și cântece săsești, iar apoi, într-un periplu, ‘Neamurile’ se vor întâlni, se vor armoniza și își vor cunoaște melodiile și vor participa activ la modul în care fiecare comunitate își asumă tradiția muzicală și coregrafică. Pe scena de la Târgul de țară, trupa Subcarpați a pregătit un concert care integrează muzicile neamurilor de pe teritoriul României.
Meșterii, cu produsele lor, vă așteaptă pe Aleea Pivelor și sunt convinsă că fiecare își poate găsi aici ceva care să îi aducă aminte de târgul de la Sibiu. Toți acești meșteri sunt aici ca să vă arate ce și cum lucrează, atelierele sunt interactive și se desfășoară pe tot parcursul zilei.
Partea cea mai spectaculoasă este, desigur, maratonul gastronomic. În prima zi, comunitățile sibiene din Șeica Mare, Slimnic și Râu Sadului ne-au plimbat prin bucătăria lor. Astăzi am continuat prin bucătăria săsească, bucătăria sârbească, bucătăria slovacă, bucătăria maghiară și puteți cunoaște și bucătăria rromă, acolo unde doamna Luminița Cioabă împreună cu reprezentanți ai comunității ne-au adus câteva rețete tradiționale specifice familiei din care provine.
Copiii au ce face în muzeu, nu se vor plictisi! În zona Etno Tehno Parc se desfășoară atelierele educaționale, acolo unde colegii noștri și meșterii le deslușesc un pic din tainele meșteșugului.
ASTRA Multicultural este un eveniment complex, în care veți găsi aproape tot ceea ce vă doriți să cunoașteți, să aflați, să redescoperiți din ceea ce generic numim cultură și artă tradițională de pe teritoriul României”, descrie Mirela Crețu.