Turneul internațional Stradivarius ajunge și la Sibiu

Turneul internațional Stradivarius ajunge și la Sibiu

Celebrul violonist Alexandru Tomescu, însoțit de vioara Stradivarius Elder-Voicu, va susține un concert în catedrala evanghelică Sf. Maria din Piața Huet, în cadrul turneului internațional Stradivarius.

Evenimentul muzical este organizat pe plan local de Muzeul Național Brukenthal, duminică, 7 iulie, ora 19:30, iar biletele se găsesc la casieria muzeului, la prețul de 50 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari).

Cea de a XVII-a ediție a turneului internațional Stradivarius 2024 se desfășoară sub genericul „METAMORFOZE”, concept care nu se referă doar la transcenderea muzicii de la violoncel la vioară, transcripție făcută de Alexandru Tomescu, ci și la schimbarea profundă pe care această muzică o aduce în sufletul fiecăruia dintre noi – interpret sau ascultător.

„Muzica lui Bach este singura care ne poate reda legătura cu spiritualitatea, cu sferele înalte ale existenței. Am avea atunci cu toții puterea și curajul să ridicăm ochii din pământ. Muzica lui Bach pentru instrumente soliste cu coarde nu a fost niciodată depășită în ingeniozitate, complexitate și dificultate. Și atunci te întrebi cât de bun violonist era Bach?

Cred că stă în puterea fiecăruia dintre noi să-și păstreze reperele estetice și spirituale. Muzica, arta, frumosul în general ne pot deschide ochii către lucrurile care contează cu adevărat în viață. Și dintr-o dată totul va fi mult mai simplu și mai clar. De multe ori, în goana după tehnologie sau în viteză, pierdem din vedere exact această dimensiune umană a existenței noastre, această dimensiune culturală și spirituală. Busola mea a fost și este muzica”, spune Tomescu.

Din 25 iunie până în 16 iulie, călătoria va parcurge 18 „stații” prin România, printre care se numără bisericile evanghelice din Sibiu și Mediaș, iar programul muzical include șase suite transcripție pentru vioară solo, de Johann Sebastian Bach, prezentate într-un spectacol de light design, special conceput de regizorul Sergiu Ardelean, pentru a scoate la iveală cât de puternică și magnifică este fiecare lucrare.

Alexandru Tomescu este recunoscut ca fiind un susținător al cauzelor de responsabilizare socială, iar în acest an își pune vocația în sprijinul educației tinerilor muzicieni, dedicând turneul colectării de fonduri pentru organizarea de cursuri de măiestrie artistică vioară și chitară clasică și încurajează pe oricine dorește să facă donații.

Răspunde