Gustul tocăniței de cartofi noi și costiță, pregătită la ceaun, ne duce cu gândul la vacanțele de vară de la bunici!
Rețeta ne-a fost povestită de muzeograful Mihaela Gherghel, căci, în acest sfârșit de săptămână, Muzeul ASTRA organizează din nou ateliere gastronomice. Ieri, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, gospodari de la Râu Sadului au preparat ciorbă de salată și tocană de cartofi noi cu carne de porc, iar astăzi, între orele 10.00 și 15.00, turiștii vor degusta ciorbă de păstăi și varză crudă călită cu cârnați. „În cadrul programului Târgul de țară, grădinile din lunca muzeului sunt îngrijite și semănate cu toate legumele și verdețurile ce se găseau în grădina de la curte, acolo de unde în doar câțiva pași puteai să culegi ingredientele necesare unor preparate delicioase și sănătoase. Prin atelierele gastronomice, se valorifică legumele și verdețurile care înveselesc deja grădinile de zarzavaturi sau inundă piețele”, explică Mihaela Gherghel.
Tocană de cartofi noi cu carne de porc
Ingrediente:
- 1 kg spată de porc
- 1 kg cartofi
- 1 ardei capia roșu
- 3 cepe mari
- 2 roșii mari
- 5 căței usturoi
- 2 linguri mari untură
- 1 linguriță paprică
- 1 linguriță piper
- 1 lingurițä sare
- un mănunchi frunze de pătrunjel
Modalitate de preparare:
Se călesc ceapa și ardeiul în untură, apoi se pune paprica, roșiile tăiate mărunt și jumătate de litru de apă, pentru a fierbe ceapa până când se înmoaie. Se adaugă piperul și sarea, apoi carnea de porc tăiată bucăţi. Se lasă să fiarbă aproximativ o oră și jumătate. Dacă se folosește carne cu os, carnea este fiartă până când se desprinde de pe os. Se pune usturoiul tocat și cartofii tăiaţi cubuleţe, se completează cu apă până dă peste cartofi și se lasă la fiert. Când s-au fiert cartofii, se ia de pe foc. Se adaugă frunze verzi de pătrunjel. Poftă bună!