Rusaliile în Muzeul ASTRA

Rusaliile în Muzeul ASTRA

În minivacanța de Rusalii aveți toate motivele să vă faceți drum prin Muzeul ASTRA!

Activitățile speciale încep sâmbătă, 22 iunie, de la ora 10.00, la Târgul de țară din Muzeul în aer liber. „Cu o zi înainte de Rusalii, zona Târgului de țară va fi înmiresmată cu mâncăruri tradiționale ale comunităților de oieri din Mărginimea Sibiului. La fel ca la Paști, de Rusalii se gătea miel sau noatin, astfel că la Târgul de țară se va prepara ciorbă acră de noatin acrită cu tarhon și înmiresmată cu leuștean, iar ca fel de bază se va prepara drob, alături de cartofi noi și ceapă verde. Așa cum masa de sărbătoare a românilor era una bogată, a îndestulării, dorim să ne așteptăm vizitatorii cu bucate alese, specifice timpului și sărbătorii spre care ne îndreptăm”, au anunțat reprezentanții muzeului.

Tot la Târgul de țară, luni, 24 iunie, începând cu ora 10.00, se prezintă comunitatea din Șeica Mare.

„Târgul comunităților rurale, un program care promovează comunitățile rurale ale județului Sibiu, continuă în zi de mare sărbătoare, a doua zi de Rusalii, cu promovarea comunei Șeica Mare, reprezentativă pentru Valea Târnavelor. Activitatea va începe de la ora 10.00, când gospodarii Marius și Raluca de la Punctul Gastronomic Local Șeica Mare, vor începe să gătească preparate savuroase în care folosesc legume și produse ale muncii lor. Se vor prepara mâncăruri pentru masa de sărbătoare: supă de cocoș cu tăiței de casă și leuștean și un preparat legat de masa tradițională de Rusalii când nu lipseau preparatele din carne de oaie: tocana de noatin. Preparatul dulce va fi în ton cu fructele de sezon, pentru că gospodinele vor prepara plăcintă cu vișine.

Punctele gastronomice locale sunt unități de valorificare a producției primare locale, situate în mediul rural, unde se prepară și se servesc produse alimentare după rețete specifice zonei, direct către consumatorul final. Sprijinirea acestor puncte gastronomice locale prin utilizarea serviciilor oferite de acestea sunt un sprijin real pentru dezvoltarea lor dar și pentru adoptarea unui stil de viață sănătos.

Începând cu ora 12.30, reprezentanții comunității Șeica Mare vor prezenta un spectacol de cântece și dansuri, așa cum odinioară, în seara de sărbătoare, localnicii se adunau la joc. Vor fi în atenția noastră pe scenă membrii Ansamblului Florile Visei, ansamblu înființat în urmă cu 12 ani, având ca profesor coordonator pe dl. Florin Dragotă. Aceștia vor prezenta frumusețea costumului și a jocului popular pe care l-au prezentat în numeroase rânduri și peste mări și țări”, au mai spus cei de la Muzeul ASTRA.

Vor fi prezenți și producători de produse tradiționale din Șeica Mare, cu produse de carmangerie și produse lactate de la turmele hrănite de pe mănoasele câmpuri ale comunei.

Îndemânarea meșterilor din localitate în prelucrarea lemnului va fi arătată prin etalarea uneltelor manuale, dar și a articolelor meșteșugite din lemn care au mare căutare chiar și în ziua de astăzi.

Răspunde