Cea de-a 15-a ediție a Zilelor Hungarikum este specială din punctul de vedere al participării internaționale.
În perioada 4-7 iulie, pe lângă participanții din țară, vor fi prezenți la festivalul maghiar din Sibiu oaspeți din alte patru țări – Ungaria, Serbia, Slovacia și Slovenia – cu diferite programe culturale și culinare.
Ceremonia oficială de deschidere a Zilelor Hungarikum va avea loc joi, 4 iulie, de la ora 19:00, în Biserica romano-catolică „Sf. Treime” din Piața Mare. Programul evenimentului are ca atracție principală un concert special susținut de corul orașului Veszprém din Ungaria.
Pe parcursul celor patru zile de festival, vor fi organizate numeroase programe: târg al meșteșugarilor și producătorilor, spectacole și ateliere de dansuri și muzică populară maghiară, evenimente pentru copii, concerte și multe alte atracții, toate contribuind la înțelegerea și conservarea culturii, tradițiilor și patrimoniului cultural maghiar.
La târgul din cadrul Zilelor Hungarikum, vizitatorii pot găsi o varietate de produse tradiționale și nu numai: miere și produse apicole, lavandă și diverse plante aromatice, colac secuiesc, brânzeturi artizanale, haine și accesorii tradiționale, cosmetice naturale și obiecte decorative. De asemenea, aici veți putea degusta pălincă, bere artizanală și vinuri.
Atracția principală a festivalului Zilele Hungarikum va fi concursul de gătit de sâmbătă, 6 iulie. Echipe de amatori se vor întrece pregătind diferite tipuri de gulaș și alte mâncăruri la ceaun. Concurenții vor veni din diferite zone ale țării și din străinătate pentru a arăta cine gătește cel mai bine și pentru a petrece o zi memorabilă într-un cadru deosebit. Înscrierea la concurs se poate face până pe 28 iunie, prin completarea formularului online.
În ultima zi a festivalului, duminică, participanții vor avea parte de o adevărată experiență gastronomică. Meșterii bucătari din juriu și alți invitați vor prezenta lumea gastronomiei maghiare prin preparatele lor, care vor fi oferite spre degustare publicului larg.
Festivalul este organizat în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului de către Asociația HÍD – Centrul Cultural Maghiar din Sibiu și Muzeul ASTRA și cofinanțat de Primăria Sibiu prin Agenda Culturală 2024 și Consiliul Județean Sibiu, de asemenea susținut de Fundația „Bethlen Gábor” din Ungaria, Fundația UDMR – Communitas, Fondul Național de Cooperare al Prim-ministrului Ungariei.